December - 12-13.

Önmegtartóztatás

Ha megbetegszünk, és elmegyünk az orvoshoz, felír valamilyen orvosságot, és jó tanácsokat ad, mi az, amitől tartózkodnunk kell azért, hogy meggyógyuljunk. Ha a beteg beveszi a gyógyszert, és távoltartja magát attól, amit az orvos mondott, felépül.

Ugyanígy, lelkünk is sok betegségtől szenved. Szenved a nemi vágytól, a haragtól, a kapzsiságtól, a ragaszkodástól és az önzéstől. Ha elmegyünk a Mesterhez, és megkapjuk tőle a beavatást, a beavatás alkalmával tanácsokkal is ellát. Arra int, hogy tartózkodjunk bizonyos dolgoktól, és azt mondja: "Ha a Naamon meditálsz, és tartózkodsz mindattól, amit mondok neked, képes leszel kigyógyítani a lelkedet ezekből a betegségekből."

...Charan Das azt mondja: "Az önmegtartóztatás nem terem semmilyen mezőn, és nem kapható egyetlen kereskedésben sem. De ha valaki erős, és megtartja ígéretét - a Mesternek tett bármilyen fogadalmát -, megteremtheti magában."

Csak azok teremthetik meg magukban az önmegtartóztatást, akik szeretik Mesterüket; csak ők tudják megtartani a szüzességet.
(SD, 239-240. o.)