Június - 11.

A Mesterek Ösvényén haladónak határozott előnyt jelent az egyszerű gondolkodás.


Ez természetesen nem jelenti azt, hogy a tanult és közéleti emberek nem járhatnak a Mesterek Ösvényén. ...mindössze arról van szó, hogy saját tudatuk komoly akadályt jelent az úton. Meg kell tanulniuk kiüresíteni, terheitől mentesíteni tudatukat, hogy az ily módon képes legyen a szemközpontba térni.

A tanult emberek tudata összetett, teljes, hiszen sok mindent elraktároztak benne, és naponta szereznek új ismereteket.

A tanultak türelmetlenekké válnak, amikor kiderül, hogy nem tudják ellenőrzésük alá vonni a tudatukat. Kételkedni kezdenek a kapott módszer hatékonyságában. Gyors eredményeket kívánnak elérni, de mit sem tudnak arról, hogy a tudat olyan erő, amely az egész világot mozgatja, és a világ úgy táncol, ahogy a tudat fütyül. Önmagát a testi vágyon, haragon, kapzsiságon, ragaszkodáson és büszkeségen keresztül fejezi ki, és ki mentes ezektől a tulajdonságoktól?

Vitatkoznunk kell a tudattal, ha azt a szemközpontba kívánjuk irányítani, és ez a vita életünk végéig tart. Ha győzünk ebben a küzdelemben, jutalmunk az örök boldogság.

Semmi mesterséges nincs a Mesterek módszerében. Nem ember készítette vagy tervezte. Természetes, és mindenben jelen van. A Mester dolga az, hogy kijelölje a módszert, a tanítvány feladata az, hogy eszerint teljesítse a feladatát. ...Korszakokon át minden Mester ezt a módszert követte, bármilyen földrészre született - a Hangfolyam vagy Ige gyakorlását.
(SG, 204-205. o.)