Szeptember - 14-15.

"Apró dolgok" folytatása

És még valami: az ember a legmagasabb a teremtésben.
Az egész teremtésnek neked kell engedelmeskednie; minden alacsonyabb nálad - állatok, madarak, hüllők.

A természet törvényét te uralod. Az ember van legközelebb Istenhez. Tiszteljetek hát mindent. Isten minden testben ott lakozik, akár alacsony, akár magasabb rendű; tiszteljétek mindazokat, akik körülöttetek vannak, tiszteljétek azokat, akik fölöttetek vagy alattatok élnek. Ha vezetők vagytok egy hivatalban, szeressétek beosztottjaitokat.

Annak idején a hivatalban főellenőrként dolgoztam. A magasabb beosztású tisztviselőknek csak az tetszik, ha minél többet dolgozunk - meglehet, ez beosztottaink áldozatát jelenti inkább. A főnökök beosztottaikat dolgoztatják. Az én esetemben a beosztottak is elégedettek voltak, és a főnökeim is. Miért? Mert testvérként bántam velük, tiszteltem őket. És ők kétszer annyit dolgoztak, mint mások, csendben, barátsággal. Ezek gyakorlati dolgok, és sokat segítenek nekünk.

Ti vagytok a teremtés koronája, azaz Isten után (ti vagytok) az elsők: nagy az ember. Minden és mindenki iránt legyetek tisztelettel. Mindannyian a testvéreink, a kisebb testvéreink Isten családjában, akár körülöttünk, akár fölöttünk vagy alattunk élnek.

Még egy dolog: legyetek őszinték magatokhoz. Elsőként magunkat csapjuk be, aztán másokat: hazudozunk és bitoroljuk mások jogait. Mondunk valamit, de mást értünk alatta.
Amit a szíved szándékozik, gondolja azt az elméd, és mondja a szád. Ha ez a három összecseng, az az őszinteség.
(SS 73/2, 9. o.)


folytatás október 14-én