• kockára vágott burgonyát annyi vízbe tegyünk, ami legfeljebb ellepi. Főzzük 15 percig. Utána a levet leöntjük, bazsalikommal, fűszersóval ízesítjük, melegen megisszuk. A főtt burgonyát bármi egyéb célra felhasználhatjuk.
  • 2-3 közepes nagyságú hagymát dinszteljünk meg kevés étolajon, tegyünk hozzá 4 személyre kb. 30-35 dkg zöldbabot ugyanannyi burgonyával, majd vízzel felöntve főzzük 10 percig. Közben szórjuk meg bőségesen apróra vágott petrezselyemmel, zellerlevéllel és tárkonnyal. Amikor megpuhultak a zöldségek, vegyük le a levest a tűzről, és keverjünk bele ízlés szerint 1-2 ek miszót. Vigyázzunk arra, hogy ne forrjon fel a miszó, nehogy tönkremenjenek benne az emésztést segítő enzimek.
  • 25 dkg lencsét 10 órán át áztatunk, majd leszűrjük és másfélszer annyi vízben feltesszük főzni. Kb. 15 perc múlva 1 db friss zellert megtisztítunk, kettévágjuk, zöldjét apróra metéljük és a lencséhez keverjük. Beleteszünk 2 gerezd fokhagymát, 2 db babérlevelet és ízlés szerint ételízesítőt. Kb. 15 perc alatt puhára főzzük. Kivesszük belőle a zellert, majd beleöntünk 1 ek tárkonyecetet. Tetszés szerint csöppnyi rántással sűríthetjük. 2 fej hagymát apró kockákra vágunk, és kevés olajon pirosra sütjük. A tányérokba kimert levesre szórjuk.
  • előző este áztassunk be 30 dkg tarka babot. Tegyük fel főni annyi vízben, amennyi éppen ellepi, és fedő alatt főzzük puhára. Az utolsó negyedórában tegyünk bele sót és 2 db babérlevelet. Tegyünk egy serpenyőbe 4 ek ghít, és pirítsunk meg rajta 1 db karikára vágott zöldpaprikát, 1 ek asafoetidát vagy hagymát, 2 kk őrölt római köményt, ugyanennyi őrölt koriandert, pirospaprikát és gyömbért. Közben 50 dkg sárgarépát apróra vágva megpárolunk. Ha megfőtt a bab, hozzákeverjük a sárgarépát és a fűszereket, majd a végén beleteszünk 30 dkg apróra vágott paradicsomot, és 1-2 percig főzzük. Végül vegyük le a tűzről, és öntsünk hozzá 1,5 ek citromlevet és 4 dl tejfölt.
  • 50 dkg paradicsomot, 1 db 20 dkg-os cukkinit, 30 dkg uborkát és egy kis fej hagymát megtisztítunk, amit szükséges, meghámozunk, majd turmixgépben pürésítünk. Kevés sót, pici fehérborsot, 5 ek hidegen sajtolt olivaolajat és fél citrom levét összekeverünk, beletesszük a zöldségpürébe, amit finomra vágott bazsalikommal és 1-2 db, kis kockákra aprított zöldpaprikával gazdagítunk.
  • fejenként 1 kk étolajban 1 kis fej aprított vöröshagymát üvegesre dinsztelünk, rádobunk 1 kk édes törött paprikát, elkeverés után azonnal felöntjük vízzel. Beleteszünk fejenként 3-4 ek barnarizst, késhegynyi ételízesítőt, ízlés szerint fehér édespaprikát, zöldfűszereket. A víz a rizs 2,5-szerese legyen. 40 percig lassú tűzön főzzük, majd fejenként 1-2 ek zabpelyhet adunk hozzá és annyi vizet, hogy kellemes sűrűségű kása alakuljon ki. További 10 perc főzés után az étel elkészült. Még 10 percig fedő alatt állni hagyjuk, majd tálaljuk. Laktató, tápláló étel. A fűszerezés és az adagolás egyéni ízlés szerint változtatható. Készíthető még: mindenféle magvakból, mint búza, árpa, rozs, kukoricadara, köles, hajdina, vagy a felsoroltak (2-4 mm-esre) csíráztatott változatából.
  • A búzát sok vízzel átöblítjük, a szemetet a vízzel leöntjük. Éjszakára vízben áztatjuk, hogy megduzzadjon. Másnap jól záródó edényben (kuktában) megfõzzük. Annyi forrásban lévõ vizet adunk hozzá, amennyi elegendõ a páraképzõdéshez, hogy a búza le ne süljön. Akkor van készen, amikor már minden szem szétnyílt. Egy csipetnyi sót is adjunk hozzá. Ehetjük mézzel ízesített tejjel, darált dióval vagy mandulával, de aszalt gyümölccsel, szilvával vagy almával is. Ne adjunk hozzá olyan fûszert, ami elveszi a búza természetes ízét. Legjobb, ha a búzát magában esszük.
  • 20 dkg kukoricadarát 2 l forrásban lévõ vízbe szórunk folytonos keverés közben. Folyamatosan hozzászórunk 5 ek teljes kiõrlésû lisztet, majd 5 ek búzakorpát. Megsózzuk és belekeverünk 3 ek étolajat. Tejjel, dióval, mákkal, túróval, reszelt sajttal fogyaszthatjuk.
  • Magyar gyártmányú pehelymixekbõl készül (vagy bármilyen kombinációjú gabonafélékbõl), személyenként 4-5 kanállal. Kevés vízben kis sóval felforraljuk, lefedjük, így további fõzés nélkül kásaalapot kapunk, amit hagyunk kihûlni. Személyenként 2-2,5 ek mákot ledarálunk, hozzáadunk ízlés szerint 1-2 kk mézet, 1 kk õrölt vaníliát, 1 kk reszelt citromhéjat, 4-5 csepp narancsolajat, személyenként 1 kk kukoricacsíraolajat, majd összekeverjük. Ha szükséges, kevés vizet is adhatunk hozzá, hogy jól keverhetõ legyen. Tányérban külön kupacba tálaljuk a kásaalapot és a mákkását. Az íze csodálatos, igen tápláló és laktató étel.
  • A tisztított, megmosott, darabolt zöldbabot ételízesítõvel kevés vízben puhára fõzünk, majd leszűrjük, és eltesszük a levét. Kevés étolajban 2-3 közepes nagyságú hagymát megdinsztelünk, hozzáadunk állandó keverés mellett kb. 150 gr extrudált szójagranulátumot, és az egészet 5-6 percig tovább dinszteljük a zöldbablével. A szóját babérlevéllel, majoránnával, köménymaggal, édes törött pirospaprikával, 1-2 db szeletelt zöldpaprikával, 1 db szeletelt paradicsommal fűszerezzük, majd további 10-15 percig fõzzük. Utána tepsibe rakjuk a zöldbab felét, ráterítjük a fűszeres szóját, majd a tetejére a maradék zöldbabot. Ráöntünk 2 pohár tejfölt, és 10 dkg füstölt sajtot reszelünk egyenletesen a tetejére. Forró sütõben kb. 10 percig sütjük, amíg a teteje kissé megpirul.
  • 4-5 db közepes méretű sárgarépát, 2 karalábét, retket és 4-5 db petrezselyemgyökeret kb. 2 cm-es kockákra vágunk. Vastag falú öntöttvas lábos aljára tegyünk kb. 3 ek vizet, ebben 10-20 percre áztassunk be egy kb. 10 cm hosszú kombu algát. Elõször a leginkább jang típusú zöldséget helyezzük a lábosba, a répát, majd sorban a karalábét, a retket és a petrezselyemgyökeret, azután tegyük föl a tűzre főni. Szórjuk meg egy csipet tengeri sóval, azután kb. 6-8 perc múlva ellenõrizzük, van-e elég víz a zöldségek alatt. Ekkor vegyük kisebbre a lángot, s még 10 percig hagyjuk forrni a nishimét. Utána fedõ nélkül még addig pároljuk, míg az aljáról az összes víz el nem tűnik. Tálalás elõtt 3-4 csepp shoju vagy tamari szójaszósszal összekeverjük.
  • 50 dkg burgonyát, 1-2 fej hagymát, 2 kisebb céklát, 1 kis fej zellert, 4-5 sárgarépát és 3 fehérrépát felkarikázunk illetve kockákra vágunk, és vékonyan kiolajozott tepsibe tesszük. Kömény, indiai kömény, majoránna, lestyán keverékével fűszerezzük, rádobunk néhány babérlevelet, majd megszórjuk sóval, kis fehérborssal és gyömbérrel. A tetejét is meglocsoljuk vékonyan olajjal, letakarjuk alufóliával, majd forró sütõben kb. 40 percig sütjük. Utána fólia nélkül is sütjük kb. 15 percig, esetleg sajttal vagy tejföllel a tetején.
  • 2-3 db cukkinit, 1 db nagy padlizsánt kockára vágunk és kb. 10 percig párolunk kevés olajon, majd 50 dkg felkarikázott paradicsomot keverünk hozzá. Oreganóval és asafoetidával fûszerezzük, kis sót teszünk hozzá, s további 10 perc párolás után tálalhatjuk
  • 25 dkg szárazbabot fél napig vízben áztatunk. 2 fej hagymát megdinsztelünk kevés olajban, hozzáadjuk a leszűrt babot, és fedõ alatt kevés vízzel jól megpároljuk. Utána felöntjük annyi vízzel, ami ellepi, majd 1 óra fõzés után hozzáadunk egy kis fehérborsot, sót, 1 ek borsikafüvet és ételízesítõt, valamint az alábbi tisztított és kockára vágott zöldségeket: 25 dkg brokkoli, 2 db sárgarépa, 1 db fehérrépa és 2 db paradicsom. Kb. további 10 perc alatt a zöldségeket összefõzzük a babbal.
  • kevés ghín vagy étolajon megdinszteljük a borsót, hozzáadunk vágott petrezselyemzöldet, babérlevelet, kis fokhagymát, ételízesítőt, és kevés vízzel puhára főzzük.

    Fehérjés feltéthez (pl. szójapörkölt, szójafasírozott, rántott gomba stb.) a főzelékek tejjel vagy tejszínnel behabarhatók úgy, hogy egy merőkanálnyi főzeléket össze-turmixolunk, és a tejet vagy tejszínt a turmixolt krémmel a főzelékhez keverjük.

    Zöldséges feltéthez (pl. káposzta- vagy tökfasírozott, rántott karfiol, rántott cukkini stb.) ugyanígy alkalmazhatunk tejes vagy tejszínes habarást.

    Szénhidrátos feltéthez (pl. burgonyakrokett, szejtánból készített bármilyen feltét, hajdinafasírozott, káposztás rizsfasírozott, stb.) az eljárás ugyanaz, mint az előbbinél, de a tej, tejszín elmarad.
  • A megtisztított sárgarépát fedő alatt, 1 kk vajon megpároljuk. A paradicsomot meghámozunk, majd kockákra vágjuk, és a sárgarépához adjuk. Megszórjuk 2 ek liszttel, és belekeverünk 1 pohár tejszínt. Hozzáadunk 1 doboz konzerv vagy 1 csomag mirelit kukoricát, továbbá kevés sót, csipetnyi cukrot és ételízesítőt. Az egészet lassú tűzön felfőzzük. Feltéttel tálaljuk.
  • A sárgaborsót 5 órán át vízben áztatjuk, majd leszûrjük. A burgonyát meghámozzuk, félbevágjuk és így karikázzuk fel. 1 fej hagymát megtisztítunk, karikákra váguk, és 1 ek olajon a sárgaborsóval és a burgonyával megpároljuk. Beleteszünk 2 gerezd felvágott fokhagymát, megszórjuk 2 ek liszttel és késhegynyi pirospaprikával, majd felöntjük kb. ½ l vízzel. Ízesítjük 1 db babérlevéllel, kevés sóval és ételízesítõvel. Addig fõzzük, amíg a borsó meg nem puhul. (Nem baj, ha a burgonya kicsit összetörik.)
  • 30 dkg zellergumót megmosunk, meghámozunk, szeletekre vágunk. 3 ek olajon, kevés vízen puhára pároljuk. 3 ek kukoricaliszttel, 1 ek szójaszósszal, 1 kk zsályával, 2 ek zsenge borsmentával és sóval behabarjuk, 1 percig forraljuk.
  • 1 kis fej karfiolt rózsáira szedünk, 2 sárgarépát és 50 dkg burgonyát meghámozunk és felkockázunk. Kevés olajon megdinszteljük õket, majd apróra vágott zellerzöldjét és vékony csíkokra szeletelt zöldpaprikát adunk hozzá. Megszórjuk 2 ek barnaliszttel, 1 kk ételízesítõvel, és felöntjük 3 dl paradicsomlével. Fedõ alatt puhára fõzzük.
  • kevés étolajban megfonnyasztunk 2-3 hagymát. Egy közepes nagyságú tököt meghámozunk, kockákra vágjuk, a hagymával néhány perc alatt nem túl puhára megpároljuk. Fűszerezése: tört, édes pirospaprika, majoránna, kevés fokhagyma, babérlevél, köménymag, ételízesítõ, 1-2 fehér paprika darabolva, paradicsom. Tálalható fõzelékekkel, graham lisztbõl készült nokedlivel, rizskörettel, mellé saláta adható. Hasonlóan készíthetünk pörköltet cukkinibõl, csillagtökbõl, padlizsánból is.