Fasírozottak, krokettek

Diófasírt vegyes körettel

Hozzávalók: 

A diófasírthoz:
25dkg darált dió
1db közepes hagyma
1 szikkadt zsemlye
4db burgonya
2ek keményítő

A körethez:
6db burgonya
4db sárgarépa
1 közepes lilahagyma
natúr vegamix
zsiradék

 

Mód: 

Kezdjük a zöldségek tisztításával. Ha ez megvan, akkor lássunk neki a köret elkészítéséhez. Azért jó ha a köret készül el előbb, mert amíg az párolódik, illetve pirul a sütőben, addig a fasírthoz is meg tudjuk főzni a krumplit és összekeverve az alapanyagokat már mehet is a meleg sütőbe.

No, de vissza a körethez. Tehát, a burgonyákat felkarikázzuk, a hagymát nyolcadoljuk, a répát pedig hosszában felcsíkozzuk, majd keresztben is elvágjuk. Egy tepsibe szórjuk a zöldségeket, meglocsoljuk olajjal, de ki lehet próbálni a ghí-vel való sütést is. Meghintjük a fűszer keverékkel és sóval, majd befedjük alufóliával és már mehet is a 200 fokra előmelegített sütőbe. 25-30 percig pároljuk fólia alatt, ekkor ellenőrizzük, ha megpuhultak a zöldségek, még piríthatjuk kicsit fólia nélkül is.

Míg a köret sülődik, kockára vágjuk a másik hagymát is, beáztatjuk a zsemlyét és megfőzzük a maradék burgonyát enyhén sós vízben. Ezt én kézi krumplinyomóval szoktam áttörni, mert gyorsabban elmosogatható, mint az a két részből álló szörnyeteg, ami kukacokat gyárt :o).

A darált diót, keményítőt, sót, hagymát összekeverjük, majd hozzáadjuk a kinyomkodott zsemlyét és az áttört krumplit is. Alaposan elkeverjük az alapanyagokat!
Zsiradékkal kikent, zsemlyemorzsával meghintett tűzálló tálba tesszük a masszát. Szépen beleigazgatjuk, lenyomkodjuk, hogy ne maradjon benne levegő és már helyet is cserélhet a körettel, ami jó esetben már elkészült. 30-45 percig sütjük. Akkor jó, ha a teteje szép aranybarna. Érdemes megvárni, míg kihül egy kicsit, mert forró állapotban szelhetetlen, szétesik.

Megjegyzések: 

Jó étvágyat!

Difficulty: 
közepes
Number of Servings: 
3-4

Csicseriborsó vagdalt

Hozzávalók: 

25 dkg csicseriborsó
1 sárgarépa
1 fehérrépa
kb. 10 dkg füstölt sajt
2 ek liszt

bors
római kömény
olivaolaj

Mód: 

A csicseriborsót egy éjszakára beáztatjuk. A római köménnyel bő vízben megfőzzük, a habját folyamatosan szedjük le róla. Közben a répákat és a sajtot lereszeljük. Ha megfőtt a csicseriborsó, ízlés szerinti mennyiségű olivaolajjal botmixer vagy turmix segítségével pépesítjük. Hozzákeverjük a lereszelt répákat, a sajtot, és a lisztet, majd sózzuk, borsozzuk. Kiolajozott formában kb. 200 fokos sütőben készre sütjük.

Burgonyakrokett

Hozzávalók: 
50 dkg reszelt burgonya,
2 kocka (kb. 20 dkg) tofu,
1 ek bazsalikom,
só,
fehérbors,
1 kk szerecsendió,
kevés barnaliszt
Mód: 
50 dkg reszelt burgonyát keverjünk össze 2 kocka (kb. 20 dkg) tofuval, ízesítsük 1 ek bazsalikommal, kis sóval, fehérborssal és 1 kk szerecsendióval, majd kevés barnaliszt hozzáadásával formáljunk kroketteket a masszából. Süssük ki ugyanúgy, mint a rizskrokettet.

Rizskrokett

Hozzávalók: 
barnarizs,
nituke zöldség,
zöldfűszerek,
barnaliszt
Mód: 
fõtt barnarizst keverjünk össze nituke zöldséggel, zöldfűszerekkel, valamint annyi barnaliszttel és vízzel, hogy a keverék lazán összeálljon. Apró kroketteket formálva belõle süssük meg õket serpenyõben kevés olajon, vagy bõ, forró olajban.
Megjegyzések: 
Lencsébõl, csicseriborsóból is készíthetõ.

Szejtánfasírozott

Hozzávalók: 
szejtánpor,
Mód: 
a kész szejtánport kevés vízzel összedolgozzuk, fűszeres lében puhára fõzzük, majd lehűtjük. Megdaráljuk, majd ugyanúgy járunk el vele mindenben, mint a kelkáposztafasírozottnál.

Szójafasírozott

Hozzávalók: 
10 dkg szójapehely,
10 dkg zabpehely,
1 ek asafoetida,
1 kk őrölt pirospaprika,
1 kk borsikafű,
2 csokor aprított petrezselyemzöld,
1 kk tárkonylevél,
1/2 dl étolaj,
1-2 gerezd fokhagyma,
Mód: 
10 dkg szójapelyhet és ugyanennyi zabpelyhet langyos vízben sűrűre elkeverünk. 1 ek asafoetidát, 1 kk őrölt pirospaprikát, 1 kk borsikafüvet, 2 csokor aprított petrezselyemzöldjét, 1 kk tárkonylevelet, 1/2 dl étolajat és esetleg 1-2 gerezd fokhagymát adunk hozzá. Kissé megsózzuk. A keveréket fél óráig állni hagyjuk, majd olajozott tepsire kanállal kiszaggatjuk, kerek formákat igazgatunk belőle, és forró sütőben kisütjük.

Sárgaborsófasírozott

Hozzávalók: 
25 dkg sárgaborsó,
10 dkg barnarizs vagy búza,
2 fej vöröshagyma,
fehérbors,
borsikafű,
kakukkfű,
majoránna,
zsemlemorzsa
Mód: 
25 dkg sárgaborsót megfőzünk kb. 10 dkg barnarizzsel vagy búzával. 2 fej vöröshagymát olajon megsütünk, hozzákeverjük a sárgaborsós rizshez, kis fehérborssal, borsikafüvel, kakukkfűvel és majoránnával fűszerezzük, és annyi zsemlemorzsát keverünk hozzá, amennyit a massza felvesz. Formáljunk belőle lepénykéket, és kevés olajon, közepes tüzön mindkét oldalán jól süssük meg, hogy a közepe is átsüljön. A sárgaborsót természetesen helyettesíthetjük babbal, szárított zöldborsóval vagy lencsével.

Kelkáposztafasírozott

Hozzávalók: 
közepes fej kelkáposzta,
ételízesítő,
10 dkg teljes kiőrlésű lisztből készült (nem élesztős) kenyér,
majoránna,
borsikafű,
bazsalikom,
édes töröttpaprika
Mód: 
egy közepes fej kelkáposztát megmosunk, keskeny csíkokra vágjuk, ismét átmossuk, szitán lecsorgatjuk, majd ételízesítős vízben 5-6 percig enyhén forraljuk. 10 dkg teljes kiőrlésű lisztből készült (nem élesztős) kenyeret áztatva, kifacsarva a megpuhult, leszűrt, lecsorgatott káposztához adunk (a kenyeret barnarizzsel, főtt hajdinával vagy más főtt gabonafélével, sőt pelyhekkel is helyettesíthetjük, a tojást pedig kis burgonya- vagy búzakeményítővel). Fűszerezés ízlés szerint: majoránna, borsikafű, bazsalikom, édes töröttpaprika. Kisüthető forró ghíben, étolajban vagy ghível kikent tepsiben.
Tartalom átvétel