Főzelékek

Észak - indiai Dal (ejtsd "dál")

Hozzávalók: 

25 dkg Mung Dal
2 nagy paradicsom
2 nagy fej vöröshagyma
olaj
1 kk tamarind

1 kk római kömény
1 kk fekete mustármag
1 kk kurkuma
1 ek friss reszelt gyömbér
csilipaprika ízlés szerint

Mód: 

A dalt két órára bő vízben beáztatjuk (kb. kétszeresére dagad). Megfőzzük, közben habját folyamatosan leszedjük.

Felaprózzuk a hagymát, felkockázzuk a paradicsomot, lereszljük a gyömbért.

Kb. egy ujjnyi olajba beletesszük a római köményt és a mustármagot, és addig melegítjük, amíg a mustármag elkezd intenzíven pattogni. Ekkor hozzáadjuk a kurkumát, néhány másodpercig pirítjuk, majd beletesszük a felaprított hagymát, a gyömbért és a csilipapriká(ka)t. Addig pároljuk, míg a hagyma üvegessé válik, majd hozzáadjuk a  felkockázott paradicsomot. Kevés vízzel félig megfőzzük, majd hozzáadjuk az előfőzött dalt és a tamarindot. Ezután készre főzzük.

Megjegyzések: 

Bár nem a reklám helye, de a Mung Dal és a tamarind paszta beszerezhető pl. a Szép Kis Indiában, vagy a Lehel téri piacon az arabnál.

Paradicsomos karfiolfőzelék

Hozzávalók: 
1 kis fej karfiol,
2 sárgarépa,
50 dkg burgonya,
apróra vágott zellerzöldje,
vékony csíkokra szeletelt zöldpaprika,
2 ek barnaliszt,
1 kk ételízesítő,
3 dl paradicsomlé
Mód: 
1 kis fej karfiolt rózsáira szedünk, 2 sárgarépát és 50 dkg burgonyát meghámozunk és felkockázunk. Kevés olajon megdinszteljük õket, majd apróra vágott zellerzöldjét és vékony csíkokra szeletelt zöldpaprikát adunk hozzá. Megszórjuk 2 ek barnaliszttel, 1 kk ételízesítõvel, és felöntjük 3 dl paradicsomlével. Fedõ alatt puhára fõzzük.

Zellerfõzelék

Hozzávalók: 
30 dkg zellergumó,
3 ek olaj,
3 ek kukoricaliszt,
1 ek szójaszósz,
1 kk zsálya,
2 ek zsenge borsmenta,
Mód: 
30 dkg zellergumót megmosunk, meghámozunk, szeletekre vágunk. 3 ek olajon, kevés vízen puhára pároljuk. 3 ek kukoricaliszttel, 1 ek szójaszósszal, 1 kk zsályával, 2 ek zsenge borsmentával és sóval behabarjuk, 1 percig forraljuk.
Difficulty: 
könnyű

Sárgaborsós burgonya

Hozzávalók: 
1/4 kg sárgaborsó,
1/2 kg burgonya,
1 fej hagyma,
1 ek olaj,
2 gerezd felvágott fokhagyma,
2 ek liszt,
késhegynyi pirospaprika,
1 db babérlevél,
kevés só,
ételízesítõ
Mód: 
A sárgaborsót 5 órán át vízben áztatjuk, majd leszûrjük. A burgonyát meghámozzuk, félbevágjuk és így karikázzuk fel. 1 fej hagymát megtisztítunk, karikákra váguk, és 1 ek olajon a sárgaborsóval és a burgonyával megpároljuk. Beleteszünk 2 gerezd felvágott fokhagymát, megszórjuk 2 ek liszttel és késhegynyi pirospaprikával, majd felöntjük kb. ½ l vízzel. Ízesítjük 1 db babérlevéllel, kevés sóval és ételízesítõvel. Addig fõzzük, amíg a borsó meg nem puhul. (Nem baj, ha a burgonya kicsit összetörik.)

Svájci kukoricafőzelék

Hozzávalók: 
2 db sárgarépa,
1 kk vaj,
1/2 kg paradicsom,
2 ek liszt,
1 pohár tejszín,
1 doboz konzerv vagy 1 csomag mirelit kukorica,
kevés só,
csipetnyi cukor,
ételízesítő
Mód: 
A megtisztított sárgarépát fedő alatt, 1 kk vajon megpároljuk. A paradicsomot meghámozunk, majd kockákra vágjuk, és a sárgarépához adjuk. Megszórjuk 2 ek liszttel, és belekeverünk 1 pohár tejszínt. Hozzáadunk 1 doboz konzerv vagy 1 csomag mirelit kukoricát, továbbá kevés sót, csipetnyi cukrot és ételízesítőt. Az egészet lassú tűzön felfőzzük. Feltéttel tálaljuk.

Zöldborsó

Hozzávalók: 
ghí,
étolaj,
borsó,
vágott petrezselyemzöld,
babérlevelet,
kis fokhagyma,
ételízesítő
Mód: 
kevés ghín vagy étolajon megdinszteljük a borsót, hozzáadunk vágott petrezselyemzöldet, babérlevelet, kis fokhagymát, ételízesítőt, és kevés vízzel puhára főzzük.

Fehérjés feltéthez (pl. szójapörkölt, szójafasírozott, rántott gomba stb.) a főzelékek tejjel vagy tejszínnel behabarhatók úgy, hogy egy merőkanálnyi főzeléket össze-turmixolunk, és a tejet vagy tejszínt a turmixolt krémmel a főzelékhez keverjük.

Zöldséges feltéthez (pl. káposzta- vagy tökfasírozott, rántott karfiol, rántott cukkini stb.) ugyanígy alkalmazhatunk tejes vagy tejszínes habarást.

Szénhidrátos feltéthez (pl. burgonyakrokett, szejtánból készített bármilyen feltét, hajdinafasírozott, káposztás rizsfasírozott, stb.) az eljárás ugyanaz, mint az előbbinél, de a tej, tejszín elmarad.
Difficulty: 
könnyű
Tartalom átvétel