Házi sajt, túróféleségek, ghí

Tisztított vaj, ghí

Hozzávalók: 
25 dkg vaj
Mód: 
25 dkg vajat tegyünk akkora edénybe, amit kb. 3/4 részig kitölt. Takarékon olvasszuk fel, hevítsük forrásig, majd vegyük le a lángot a lehető legkisebbre, és süssük addig, amíg a ghí átlátszó aranyszínűvé válik, és kristályos anyag jelenik meg a felszínén. A közben keletkezett habot időről időre szedjük le a tetejéről, ezt a későbbiekben vaj helyett használhatjuk. Amikor nem képződik több hab, szűrjük át a ghít tiszta edénybe. A lábos alján maradó üledéket nem lehet felhasználni. A ghí megdermedve sárga vagy sárgásfehér színű.
Difficulty: 
közepes

Márványsajtkrém

Hozzávalók: 
25 dkg márványsajt
25 dkg vaj
1 kk asafoetida
fehér bors
metélőhagyma
friss petrezselyem
6-7 dióbél
Mód: 
25 dkg márványsajtot keverjünk össze kb. ugyanannyi vajjal turmixgépben, ízesítsük 1 kk asafoetidával, fehér borssal, metélőhagymával és friss petrezselyemmel, végül vágjunk fel apró darabkákra 6-7 dióbelet, és keverjük a sajtkrémhez. Hidegen és meleg szendvicsre sütve is kitűnő.
Difficulty: 
könnyű

Sajtkrém

Hozzávalók: 
2 db Sport sajt
20 dkg juhsajt
10 dkg vaj
1 kk asafoetida
friss kapor
petrezselyem
metélőhagyma
zellerzöldje
Mód: 
2 db Sport sajtot vagy 20 dkg juhsajtot keverjünk össze 10 dkg vajjal turmixgépben, ízesítsük kb. 1 kk asafoetidával, friss kaporral, petrezselyemmel, metélőhagymával és zellerzöldjével.
Difficulty: 
könnyű

Juhtúrókrém

Hozzávalók: 
30 dkg juhtúró
1 kk fokhagymakrém
1 ek olivaolaj
Mód: 
30 dkg juhtúrót összekeverünk 1 kk fokhagymakrémmel és 1 ek olivaolajjal.
Megjegyzések: 
Esetleg metélőhagymát vághatunk bele a fokhagymakrém helyett.
Difficulty: 
könnyű

Zöldfűszeres túrókrém

Hozzávalók: 
10 dkg tehéntúró
10 dkg juhtúró
10 dkg tejszínes krémsajt
2 evőkanál sovány tejföl
1 nagy csomó metélőhagyma
fokhagymakrém
petrezselyem, bazsalikom, szurokfű
Mód: 
10-10 dkg tehéntúrót, juhtúrót és tejszínes krémsajtot összekeverünk 2 evőkanál sovány tejföllel, 1 nagy csomó apróra vágott metélőhagymával, kevés fokhagymakrémmel, petrezselyemmel, bazsalikommal és szurokfűvel fűszerezzük. Fogyasztása: mint a fűszeres túrókrémé.
Difficulty: 
könnyű

Körözött

Hozzávalók: 
25 dkg tehéntúrót
25 dkg juhtúró
4 evőkanál sovány tejföl
1 közepes fej hagyma
őrölt köménymag
kis szerecsendió, gyömbér
paprikakrém
mustár
Mód: 
25-25 dkg tehéntúrót és juhtúrót összekeverünk 4 evőkanál sovány tejföllel, 1 közepes fej apró kockákra vágott hagymával, és őrölt köménymaggal, kis szerecsendióval, gyömbérrel, paprikakrémmel és pici mustárral fűszerezzük. Hidegen szendvicskrémként, sütve meleg szendvicsen egyaránt fogyasztható.
Difficulty: 
könnyű

Indiai házi túró és sajt, csana és panir

Hozzávalók: 
2 l tej
2 citrom leve
1 kk só
Mód: 
állandó kevergetés mellett forraljunk fel 2 l tejet. Csavarjuk ki 2 citrom levét, keverjük el 1 kk sóval, majd öntsük a forrásban lévő tejbe. Addig keverjük, amíg a tej össze nem ugrik, akkor vegyük le a tűzről, és hagyjuk állni néhány percig. A kicsapatott tejet szűrjük át finom, sűrű szövésű textílián. A fennmaradó túrószerű anyag a csana. Ha a textília négy sarkát összefogva, azt kis batyuvá összekötjük, egy lapos tálkára helyezve lepréseljük, a savó eltávozik a túróból, és megkapjuk a panirt.
Difficulty: 
könnyű
Tartalom átvétel