Italok

Görögdinnyesörbet

Hozzávalók: 

12 dl összetört görögdinnyebél
fél citrom leve
4 dl cukor vagy méz
4 dl tejszín

Mód: 

12 dl összetört görögdinnyebelet összekeverünk fél citrom levével és 4 dl cukorral vagy mézzel. Mély tálba öntve a hűtőszekrénybe tesszük. Tálalás előtt 1/4 órával kivesszük a hűtőbõl, és a tetejére öntünk 4 dl tejszínt. A tejszínt hagyjuk elkeveredni a görögdinnyével, aztán rögtön tálaljuk. Forró napokon kitűnő frissítő.

Difficulty: 
könnyű

Trópusi eső (gyógynövény) tea

Hozzávalók: 

hibiszkuszvirág
fenyérfű (ha nincs, helyettesíthetjük citromfűvel)
borsmenta levél
fodormenta levél
apróra vágott narancshéj
darált csipkebogyó
aprított darabos fahéj

Mód: 

hibiszkuszvirágot, fenyérfüvet (ha nincs, helyettesíthetjük citromfűvel), borsmenta levelet, fodormenta levelet, apróra vágott narancshéjat és darált csipkebogyót keverjünk össze egyenlő arányban, ízesítsük aprított darabos fahéjjal. 1 ek keveréket öntsünk le 2 dl forrásban levő vízzel, és 5-10 percig hagyjuk állni.

Megjegyzések: 

Szűrve melegen, hidegen egyaránt fogyasztható, behűtve nyáron kitűnő frissítő ital.

Difficulty: 
könnyű

Nektár

Hozzávalók: 

2-3 féle idényjellegű gyümölcs
1/2 ek kókuszreszelék
1/2 ek mazsola
1 pohár joghurt

Mód: 

2-3 féle idényjellegű gyümölcsöt jól megmosva és apróra vágva keverjünk össze személyenként 1/2 ek kókuszreszelékkel, 1/2 ek mazsolával és 1 pohár joghurttal. Hagyjuk összeérni az alkotórészeket 1-2 órán keresztül.

Difficulty: 
könnyű

Karob mokka ital

Hozzávalók: 

0,5 l szójatej
2 ek karob (szentjánoskenyér-mag liszt)
1 ek instant gabonakávé
2 ek méz

Mód: 

0,5 l szójatejet turmixgépben összekeverünk 2 ek karobbal, 1 ek instant gabonakávéval és 2 ek mézzel. Az italt poharakba töltjük, majd egy csipet karob port szórunk a tetejére.

Difficulty: 
könnyű

Gyümölcsturmix

Hozzávalók: 

0,5 l szójatej
1 csésze eper, vagy más idényjellegű gyümölcs
1 ek méz

Mód: 

0,5 l szójatejet turmixgépben összekeverünk 1 csésze eperrel vagy más, idényjellegű gyümölccsel és 1 ek mézzel.

Megjegyzések: 

Szójatej tartalmú italokat nyáron fogyasszunk, mert a szójatej jin jellegű, ezért erősen hűsítő hatású.

Difficulty: 
könnyű

Szójatej

Hozzávalók: 

3 csésze sárga szójabab
6 dl víz
6-7 csésze forró víz

Mód: 

3 csésze sárga szójababot megmosunk, majd 6 dl vízben áztatunk 12 órán át. Utána leöntjük az áztatóvizet, és a babot jól átöblítjük. A 3 csésze babot turmixgépben 6-7 csésze forró vízzel addig keverjük, amíg sűrű püré lesz belőle. Utána nagy méretű fazékban közepes lángon, állandó kevergetés mellett felfőzzük, majd 10-15 percen keresztül forraljuk lassú tűzön. Utána átszűrjük, és jól kinyomkodjuk a maradék masszát. A leszűrt szójatejet hirtelen lehűtjük, majd hűtőszekrénybe tesszük. Kb. 4 napig őrzi meg frissességét.

Kókusztej

Hozzávalók: 

2 dl tej
1/2 zacskó kókuszreszelék

Mód: 

2 dl tejbe keverjünk 1/2 zacskó kókuszreszeléket, hevítsük forrásig, majd hagyjuk állni 20 percig. Utána szűrjük át a tejet, édesítsük tetszés szerint, a kókuszpépet pedig felhasználhatjuk nektárhoz.

Difficulty: 
könnyű

Indiai tea (chay)

Hozzávalók: 

1 liter víz
1 evőkanál teakeverék
3 dl tej

Mód: 

1 liter vízbe tegyünk 1 evőkanál teakeveréket, és forraljuk 5 percig. Utána öntsünk hozzá 3 dl tejet, és újra forraljuk fel a teát. Ízlés szerint édesíthetjük.

A teakeverék receptje: 2 csomag őrölt fahéj, 1,5 csomag őrölt szegfűszeg, 0,5 csomag őrölt szegfűbors, (esetleg 1/2 kk őrölt fehérbors), 1 csomag őrölt gyömbér és 10 hüvely kardamon őrölt magja.

Difficulty: 
könnyű
Tartalom átvétel