Kenyérfélék

Tortilla

Hozzávalók: 

30 dkg liszt
4 ek olaj
1 tk só
1/2 cs sütőpor
víz

Mód: 

A lisztet tálba szitáljuk, hozzáadjuk a sót, a sütőport és az olajat.
Langyos vízzel fokozatosan lágy tésztává gyúrjuk. Befedve 15 percig pihentetjük. 12 egyforma méretű golyót formálunk a tésztából, amiket lisztezett deszkán nagyon vékonyra kinyújtunk úgy, hogy kb. 18-20 cm átmérőjű lepényeket kapjunk. Vaslapon (vagy öntöttvas serpenyőben, de ha nincs, akkor vastag aljú serpenyőben) zsiradék nélkül sütjük, amíg a tészta felhólyagosodik. Ekkor megfordítjuk és a másik felét is megsütjük. A készeket melegen tartjuk.

Megjegyzések: 

Ha többet készítünk, le is fagyaszthatjuk.Én készíteni szoktam hozzá zöldségragut, mexikói zöldségkeverékből (zöld hüvelyű zöldbab, kukorica, sárgarépa, borsó, piros húsú paprika). Ehhez nagyon jó a curry és a provanszi fűszerkeverék, egy kis fokhagyma sóval megbolondítva.
A még meleg tésztát megkenem egy kevés tejföllel, halmozok rá ragut, sajtot reszelek rá. Az egész tetejére teszek friss saláta, vagy kínai kel leveleket, majd a tésztát összehajtva alaposan megeszem! :)

 

Difficulty: 
könnyű
Number of Servings: 
3-4

Kenyérrudacskák

Hozzávalók: 

2 csésze teljes kiőrlésű búzaliszt
1-1,5 csésze víz
1 ek ghí
csipet só
szezámmag

Mód: 

2 csésze teljes kiőrlésű búzalisztet 1-1,5 csésze vízzel, egy ek ghível és csipet sóval jó keményre kidolgozunk. 1 óra pihentetés után 8 mm vastagra és kb. 16 cm hosszúra kinyújtjuk, csíkokra vágjuk, megsodorjuk, végül megszórjuk bőven szezámmaggal, és közepes hőfokon (kb. 20 perc alatt) szép világosbarnára sütjük.

Difficulty: 
könnyű

Kókuszkenyér

Hozzávalók: 

1. ghíben sütve
1 dl liszt
2 dl kókuszreszelék
3 ek cukor
víz

2. sütőben sütve
1 dl liszt
2 dl kókuszreszelék
3 ek cukor, só
2 dkg vaj

Mód: 

Kétféle módon lehet elkészíteni ezt a receptet: vagy ghíben sütjük ki a tésztát, vagy pedig sütőben.

1. Ha ghíben sütjük ki: 1 dl lisztet, 2 dl kókuszreszeléket és 3 ek cukrot keverjünk össze. Tegyünk hozzá vizet (ha van, pár csepp rózsavizet is), és gyúrjunk közepesen kemény tésztát. Formáljunk kerek lapokat, és süssük ki bő, forró ghíben világosbarnára.

2. Ha sütőben sütjük, akkor a lisztet, a kókuszreszeléket, a cukrot és némi sót keverjünk össze, és morzsoljunk bele kb. 2 dkg vajat. Vízzel gyúrjunk közepesen kemény tésztát az adalékokból. Nyújtsuk ki a tésztát, és pogácsaszaggatóval szaggassuk ki. Vajazzuk ki a tepsit, és helyezzük rá a kiszaggatott tésztát. Előmelegített sütőben süssük barnára.

Difficulty: 
könnyű

Természetes módon kelesztett kenyér

Hozzávalók: 

teljes kiőrlésű búzaliszt
langyos víz
kevés só
kevés étolaj

Mód: 

Teljes kiőrlésű búzalisztet és langyos vizet híg tésztává keverjünk össze, és letakart tálban tegyük éjszakára meleg helyre. Másnapra a tészta megkel, és enyhén buborékos lesz. Adjunk hozzá kevés sót és egy kevés étolajat, majd ismét teljes kiőrlésű lisztet, amíg a keverék elég sűrű lesz ahhoz, hogy a tálból kézzel egyben kiemeljük. Hagyjuk a tepsiben még pár órát kelni, majd 350 fokos sütőben 1-1,5 óra alatt kisütjük. Kihűlés után fogyasztható.

Difficulty: 
könnyű

Lepény

Hozzávalók: 

teljes kiőrlésű liszt
kevés ghí vagy étolaj (1 kg masszához legalább 1 evőkanállal)

Mód: 

teljes kiőrlésű lisztből és vízből készítsünk palacsintatészta sűrűségű keveréket. Tegyünk bele egy kevés ghít vagy étolajat, majd előmelegített szeletsütőn süssük ki. A vékony tészta 5-6 perc alatt átsül, ropogóssá vállik.

Megjegyzések: 

Az így kapott lepényre mákos vagy diós mézet, szezámmagkrémet (tahin), mogyorókrémet, szója- vagy zöldségpástétomot kenhetünk.

Difficulty: 
könnyű

Csapáti

Hozzávalók: 

Teljes őrlésű búzaliszt
kevés ghí vagy vaj
só, víz, liszt

Mód: 

Teljes őrlésű búzalisztből készül, amelyhez kevés ghít vagy vajat, sót és annyi vizet adunk, hogy kidolgozva a tészta elváljon az edény falától és a kezünktől. Gombócokat formálunk belőlük, meghempergetjük lisztben, majd vékony korongokra nyújtva forró serpenyőben közepes lángon mindkét oldalát világosbarnára sütjük.

Megjegyzések: 

A csapáti tésztájába keverhetünk apróra vágott hagymát, metélőhagymát, karfiolt, esetleg ízesíthetjük curryvel, és ugyanúgy megsüthetjük, mint a zöldség nélküli csapátit. Így laktatóbb, tipikusan indiai jellegű ételt kapunk.

Difficulty: 
közepes
Tartalom átvétel