Levek, levesek

Padlizsánkrémleves

Hozzávalók: 
2 közepes padlizsán,
2 szem paradicsom vagy 2 tk paradicsomsürítmény,
1 fej hagyma
4 gerezd fokhagyma
0,25 dl tejszín

bors
olivaolaj
8dl zöldséglé
1 doboz kukoricakonzerv
Mód: 
A padlizsánokat megmossuk, hosszában félbe vágjuk, sózzuk, borsozzuk és 200 fokra hevített sütőben fél órán keresztül sütjük. A megsült padlizsánok héját lehúzzuk.
A kockára vágott hagymát, szétnyomott fokhagymát olívaolajon üvegesre pároljuk, majd hozzáadjuk a padlizsánokat és együtt sütögetjük. A kockára vágott paradicsomokkal, vagy sűrítménnyel ízesítjük, ízlés szerint borssal és gyömbérrel fűszerezzük. Hozzáadunk 2 mokkáskanál natúr vegamixet, majd felöntjük 8 dl vízzel (zöldséglé). Felforraljuk, sózzuk. Turmixoljuk és hozzáadjuk a tejszínt. Újra felforraljuk.
Megjegyzések: 

Tálalás:

 Többféle variációt kipróbálhatunk; kaliforniai paprikából és kukoricából készíthetünk "lecsót", morzsolhatunk feta sajtot a levesbe, vagy tálalhatjuk pirított zsemlyekockával.

Difficulty: 
könnyű
Number of Servings: 
4-6

Nyers zöldségleves

Hozzávalók: 
50 dkg paradicsom,
1 db 20 dkg-os cukkini,
30 dkg uborka,
egy kis fej hagyma,
kevés só,
pici fehérbors,
5 ek hidegen sajtolt olivaolaj,
fél citrom leve,
finomra vágott bazsalikom,
1-2 db kis kockákra aprított zöldpaprika
Mód: 
50 dkg paradicsomot, 1 db 20 dkg-os cukkinit, 30 dkg uborkát és egy kis fej hagymát megtisztítunk, amit szükséges, meghámozunk, majd turmixgépben pürésítünk. Kevés sót, pici fehérborsot, 5 ek hidegen sajtolt olivaolajat és fél citrom levét összekeverünk, beletesszük a zöldségpürébe, amit finomra vágott bazsalikommal és 1-2 db, kis kockákra aprított zöldpaprikával gazdagítunk.
Difficulty: 
könnyű

Indiai bableves

Hozzávalók: 
30 dkg tarka bab,
só,
2 db babérlevél,
4 ek ghí,
1 db karikára vágott zöldpaprika,
1 ek asafoetida (vagy hagyma),
2 kk őrölt római kömény,
2 kk őrölt koriander,
2 kk pirospaprika,
2 kk gyömbér,
50 dkg sárgarépa,
30 dkg apróra vágott paradicsom,
1,5 ek citromlé,
4 dl tejföl
Mód: 
előző este áztassunk be 30 dkg tarka babot. Tegyük fel főni annyi vízben, amennyi éppen ellepi, és fedő alatt főzzük puhára. Az utolsó negyedórában tegyünk bele sót és 2 db babérlevelet. Tegyünk egy serpenyőbe 4 ek ghít, és pirítsunk meg rajta 1 db karikára vágott zöldpaprikát, 1 ek asafoetidát vagy hagymát, 2 kk őrölt római köményt, ugyanennyi őrölt koriandert, pirospaprikát és gyömbért. Közben 50 dkg sárgarépát apróra vágva megpárolunk. Ha megfőtt a bab, hozzákeverjük a sárgarépát és a fűszereket, majd a végén beleteszünk 30 dkg apróra vágott paradicsomot, és 1-2 percig főzzük. Végül vegyük le a tűzről, és öntsünk hozzá 1,5 ek citromlevet és 4 dl tejfölt.
Difficulty: 
közepes

Zelleres, savanyú lencseleves

Hozzávalók: 
25 dkg lencse,
1 db friss zeller,
2 gerezd fokhagyma,
2 db babérlevél,
1 ek tárkonyecet,
2 fej hagyma
Mód: 
25 dkg lencsét 10 órán át áztatunk, majd leszűrjük és másfélszer annyi vízben feltesszük főzni. Kb. 15 perc múlva 1 db friss zellert megtisztítunk, kettévágjuk, zöldjét apróra metéljük és a lencséhez keverjük. Beleteszünk 2 gerezd fokhagymát, 2 db babérlevelet és ízlés szerint ételízesítőt. Kb. 15 perc alatt puhára főzzük. Kivesszük belőle a zellert, majd beleöntünk 1 ek tárkonyecetet. Tetszés szerint csöppnyi rántással sűríthetjük. 2 fej hagymát apró kockákra vágunk, és kevés olajon pirosra sütjük. A tányérokba kimert levesre szórjuk.
Difficulty: 
könnyű

Miszóleves

Hozzávalók: 
2-3 közepes nagyságú hagyma,
étolaj,
30-35 dkg zöldbab,
30-35 dkg burgonya,
apróra vágott petrezselyem, zellerlevéllel és tárkony,
1-2 ek miszó
Mód: 
2-3 közepes nagyságú hagymát dinszteljünk meg kevés étolajon, tegyünk hozzá 4 személyre kb. 30-35 dkg zöldbabot ugyanannyi burgonyával, majd vízzel felöntve főzzük 10 percig. Közben szórjuk meg bőségesen apróra vágott petrezselyemmel, zellerlevéllel és tárkonnyal. Amikor megpuhultak a zöldségek, vegyük le a levest a tűzről, és keverjünk bele ízlés szerint 1-2 ek miszót. Vigyázzunk arra, hogy ne forrjon fel a miszó, nehogy tönkremenjenek benne az emésztést segítő enzimek.
Difficulty: 
könnyű
Number of Servings: 
4

Burgonyalé

Hozzávalók: 
burgonya, bazsalikom, fűszersó
Mód: 
kockára vágott burgonyát annyi vízbe tegyünk, ami legfeljebb ellepi. Főzzük 15 percig. Utána a levet leöntjük, bazsalikommal, fűszersóval ízesítjük, melegen megisszuk. A főtt burgonyát bármi egyéb célra felhasználhatjuk.
Difficulty: 
könnyű
Tartalom átvétel