Pörköltek

Szejtánpörkölt

Hozzávalók: 
szejtánpor,
hagyma,
pirospaprika,
zöldpaprika,
fehér bors,
kakukkfű,
borsikafű,
1/2-1 pohár tejföl
Mód: 
a szejtánport kevés vízzel összedolgozzuk, fűszeres lében puhára fõzzük, majd lehűtjük. A kész szejtánt kis kockákra vágjuk, és az elõzõleg olajban megdinsztelt hagymához hozzáadjuk, pirospaprikával, zöldpaprikával, fehér borssal, kakukkfűvel, borsikafűvel ízesítjük. 4-5 perc párolás után 1/2-1 pohár tejföllel felöntjük, és további 1-2 percig forraljuk a kész pörköltet.

Zöldpörkölt

Hozzávalók: 
1 ek hidegen sajtolt szezámolaj,
1 ek friss vaj,
1 gerezd fokhagyma,
1 hagyma,
1 nagy sárgarépa,
20-25 dkg friss zöldbab,
2 csésze zsenge borsó,
1 karfiol,
1 zöldségleveskocka,
1 ek kukorica- vagy étkezési keményítő,
1/4 kk kakukkfű
1/2 kk fűszerezett só vagy sómentes fűszerkeverék
Mód: 
forrósítsunk meg 1 ek hidegen sajtolt szezámolajat és 1 ek friss vajat egy vastag falú serpenyõben. Vágjunk apróra 1 gerezd fokhagymát és 1 hagymát, dobjuk a serpenyõbe és pároljuk egy kicsit. 1 nagy sárgarépát vágjunk apró kockákra, 20-25 dkg friss zöldbabot 2,5 centis darabokra, 2 csésze zsenge borsóval együtt tegyük a serpenyõbe, és gyakori keverés mellett süssük át. 1 karfiolt tisztítsunk meg a torzsájától, és szedjük szét apró rózsáira. Adjuk a többi zöldséghez, keverjük jól össze, majd tegyünk bele 1 zöldségleveskockát. 1 ek kukorica- vagy étkezési keményítõt oldjunk fel 1,5 csésze vízben, és öntsük a serpenyõbe. Alaposan keverjük össze, hogy a leveskocka föloldódjon. Szórjunk bele 1/4 kk kakukkfüvet és 1/2 kk fűszerezett sót vagy sómentes fűszerkeveréket. Forraljuk fel, majd takaréklángon pároljuk 20 percig fedõ alatt, amíg a zöldségek átpuhulnak. Ha a fõzés során a mártás nagyon besűrűsödne, öntsünk hozzá még 1/2-1 csésze vizet. A zöldpörköltet adhatjuk párolt rizshez vagy fõtt, tört burgonyához. Vajban sült burgonyával is nagyon finom. A fenti adag 3-4 személynek elegendõ.
Number of Servings: 
3-4

Gombás szójapörkölt

Hozzávalók: 
3-4 közepes nagyságú hagyma,
kevés étolaj,
1 zacskó szójakocka,
40 dkg tisztított, szeletelt gomba,
pirospaprika,
köménymag,
zöldfűszerek,
2-3 szeletekre vágott zöldpaprika
Mód: 
3-4 közepes nagyságú hagymát kevés étolajon megdinsztelünk, majd 1 zacskó, elõzõleg ételízesítõs vízben áztatott szójakockát a levével együtt hozzáöntünk. Legalább 20 percig fõzzük lassú tűzön, hogy az emésztést gátló anyagok eltávozzanak belõle. Utána hozzáadunk 40 dkg tisztított, szeletelt gombát, pirospaprikát, köménymagot, zöldfűszereket, 2-3 szeletekre vágott zöldpaprikát, és további 8-10 perc alatt készre fõzzük a pörköltet.

Tökpörkölt

Hozzávalók: 
kevés étolaj,
2-3 hagyma,
közepes nagyságú tök,
tört, édes pirospaprika,
majoránna,
kevés fokhagyma,
babérlevél,
köménymag,
ételízesítõ,
1-2 fehér paprika darabolva,
paradicsom
Mód: 
kevés étolajban megfonnyasztunk 2-3 hagymát. Egy közepes nagyságú tököt meghámozunk, kockákra vágjuk, a hagymával néhány perc alatt nem túl puhára megpároljuk. Fűszerezése: tört, édes pirospaprika, majoránna, kevés fokhagyma, babérlevél, köménymag, ételízesítõ, 1-2 fehér paprika darabolva, paradicsom. Tálalható fõzelékekkel, graham lisztbõl készült nokedlivel, rizskörettel, mellé saláta adható. Hasonlóan készíthetünk pörköltet cukkinibõl, csillagtökbõl, padlizsánból is.
Tartalom átvétel