Rakott, párolt zöldségek

Töltött cukkini

Hozzávalók: 

1db nagy tölteni való cukkini
1db vöröshagyma
3db burgonya
3-4ek tejföl
só, bors, majoranna, bazsalikom, oregano,
füstölt reszelt sajt

Mód: 

A cukkinit hosszában félbe vágjuk, a magját kikaparjuk. Nem hámozzuk, így sült állapotában is formás marad, nem esik össze. Megtisztítjuk a burgonyát és a hagymát. A hagymát kockára aprítjuk, a burgonyát almareszelőn lereszeljük. Egy tálban összekeverjük a hagymát, burgonyát, fűszereket, tejfölt. Ez lesz a töltelék.
A sütőt előmelegítjük 200fokra, a cukkinit betöltjük és addig sütjük míg villával megbökve puhának nem érezzük. Ekkor sajtot reszelünk rá és a sütőben ráolvasztjuk.

Megjegyzések: 

Nagyon gyorsan elkészül, könnyű nyári étel.

Difficulty: 
könnyű
Number of Servings: 
2-3

Cukkinis lasagne vargányával

Hozzávalók: 

1/2 csomag lasagne tészta (Tesco-ban kapható durum változatban, elérhető áron)
kb. 500 g cukkini
kb. fél marék szárított vargánya
mirelit kukorica (ízlés szerint)
1 nagy vöröshagyma
2 csomag mozzarella (pl. Szarvasi)
só, bors, provanszi fűszerkeverék, 2 szegfűszeg, mustár, méz5 dkg liszt
kb. 500 ml víz
300 ml tejföl
oliva olaj, evőkanálnyi vaj

Mód: 

A cukkinit meghámozzuk, félbe vágjuk- ha még fiatal a növény nem kell kivájni a magokat- vékonyan felszeleteljük. A gombát beáztatjuk. A hagymát megtisztítjuk majd hosszában félbe vágjuk és a feleket vékonyan szeleteljük, így banán alakú hagyma szeleteket kapunk. Felhevített olajon sütögetjük a hagymát, pár perc múltán hozzáadjuk a cukkinit. Borsozzuk, ízlés szerint fűszerezzük a provanszi keverékkel, szegfűszeggel. Néhány percig, fedő alatt párolódni hagyjuk. Ha a gomba megpuhult, lecsepegtetve hozzá adjuk a cukkinihez, ekkor tesszük bele a még fagyos kukoricát is. Kicsit még pároljuk, hogy az ízek összeérjenek, ízlés szerint sózzuk. 

Besamel mártás:
Oliva olaj és a vaj keverékén a lisztből, aranybarna rántást készítünk, majd felöntjük vízzel. Lassú tűzön kevergetjük, amíg egy kicsit besűrűsödik. A tejfölben elkeverünk 1 evőkanálnyi mustárt és ízlés szerint mézet. Sózzuk, borsozzuk és az így kapott keveréket csomómentesen összekeverjük a rántással.
Kiolajozott sütőedény aljára teszünk egy réteg ragut, erre kerül a tészta. Még egy réteg ragut teszünk, aztán a vékonyra szeletelt mozzarella sajt következik, aztán a besamel. Ezt a műveletet addig folytatjuk, amíg az edény tetejére érünk. 

160 fokos sütőben sütjük, 40-45 percig. Egy fogpiszkáló, esetleg hústű segítségével meggyőződhetünk róla, hogy a tészta megfelelően puha-e. Sütés után állni hagyjuk, így szépen szeletelhető, kiemelhető az edényből.

Difficulty: 
közepes
Number of Servings: 
2-4

Héjában sült burgonya fűszeres túróval sült zöldségekkel

Hozzávalók: 

8-10 közepes nagyságú burgonya
25 dkg túró
1 csomag kínai Wok zöldség
2-3 evőkanál tejföl
füstölt sajt
fél marék durvára vágott dió
kb 2 evőkanál szezámmag
1 teáskanál méz
só, bors, őrölt szegfűszeg, római kömény
kis csokor menta
3 gerezd fokhagyma

Mód: 

A burgonyákat alaposan megmossuk és előmelegített sütőben, 220 fokon kb fél óráig sütjük. Közben a túrót összekeverjük a tejföllel, mézzel, 2 késhegynyi borssal, őrölt szegfűszeggel, csipet római köménnyel, a feldarabolt fokhagymával, sóval és az apróra vágott mentával. Egy serpenyőben megpirítjuk előbb a szezámmagot, aztán a diót. Ezt félretesszük egy tálkába. A forró serpenyőben kevés zsiradékon (lehet ez ghí is) megsütjük a zöldségeket.

Megjegyzések: 

Tálalás:
A burgonyákat meghámozzuk, villával szétnyomkodjuk és még forrón vajdarabkákkal és füstölt sajttal megszórjuk. A zöldségeket megszórjuk a pirított magvakkal. A tányérat diszíthetjük balzsamecettel.

Természetesen a kertünkből is válogathatunk zöldségeket, ebben az esetben kicsit pároljuk meg sütés előtt!

Difficulty: 
könnyű
Number of Servings: 
2

Brokkoli-szárazbab egytál

Hozzávalók: 
25 dkg szárazbab,
2 fej hagyma,
kevés olaj,
kis fehérbors,
só,
1 ek borsikafű,
ételízesítõ,
25 dkg brokkoli,
2 db sárgarépa,
1 db fehérrépa,
2 db paradicsom
Mód: 
25 dkg szárazbabot fél napig vízben áztatunk. 2 fej hagymát megdinsztelünk kevés olajban, hozzáadjuk a leszűrt babot, és fedõ alatt kevés vízzel jól megpároljuk. Utána felöntjük annyi vízzel, ami ellepi, majd 1 óra fõzés után hozzáadunk egy kis fehérborsot, sót, 1 ek borsikafüvet és ételízesítõt, valamint az alábbi tisztított és kockára vágott zöldségeket: 25 dkg brokkoli, 2 db sárgarépa, 1 db fehérrépa és 2 db paradicsom. Kb. további 10 perc alatt a zöldségeket összefõzzük a babbal.

Ratatoulle

Hozzávalók: 
2-3 db cukkini,
1 db nagy padlizsán,
kevés olaj,
50 dkg felkarikázott paradicsom
oreganó,
asafoetida
kis só
Mód: 
2-3 db cukkinit, 1 db nagy padlizsánt kockára vágunk és kb. 10 percig párolunk kevés olajon, majd 50 dkg felkarikázott paradicsomot keverünk hozzá. Oreganóval és asafoetidával fûszerezzük, kis sót teszünk hozzá, s további 10 perc párolás után tálalhatjuk
Difficulty: 
könnyű

Tepsis zöldség

Hozzávalók: 
50 dkg burgonya,
1-2 fej hagyma,
2 kisebb cékla,
1 kis fej zeller,
4-5 sárgarépa,
3 fehérrépa,
kömény,
indiai kömény,
majoránna,
lestyán,
babérlevél,
só,
fehérbors,
gyömbér,
sajt,
tejföl
Mód: 
50 dkg burgonyát, 1-2 fej hagymát, 2 kisebb céklát, 1 kis fej zellert, 4-5 sárgarépát és 3 fehérrépát felkarikázunk illetve kockákra vágunk, és vékonyan kiolajozott tepsibe tesszük. Kömény, indiai kömény, majoránna, lestyán keverékével fűszerezzük, rádobunk néhány babérlevelet, majd megszórjuk sóval, kis fehérborssal és gyömbérrel. A tetejét is meglocsoljuk vékonyan olajjal, letakarjuk alufóliával, majd forró sütõben kb. 40 percig sütjük. Utána fólia nélkül is sütjük kb. 15 percig, esetleg sajttal vagy tejföllel a tetején.

Nishime

Hozzávalók: 
4-5 db közepes méretű sárgarépa,
2 karalábé,
retek,
4-5 db petrezselyemgyökér,
10 cm hosszú kombu alga,
3-4 csepp shoju vagy tamari szójaszósz
Mód: 
4-5 db közepes méretű sárgarépát, 2 karalábét, retket és 4-5 db petrezselyemgyökeret kb. 2 cm-es kockákra vágunk. Vastag falú öntöttvas lábos aljára tegyünk kb. 3 ek vizet, ebben 10-20 percre áztassunk be egy kb. 10 cm hosszú kombu algát. Elõször a leginkább jang típusú zöldséget helyezzük a lábosba, a répát, majd sorban a karalábét, a retket és a petrezselyemgyökeret, azután tegyük föl a tűzre főni. Szórjuk meg egy csipet tengeri sóval, azután kb. 6-8 perc múlva ellenõrizzük, van-e elég víz a zöldségek alatt. Ekkor vegyük kisebbre a lángot, s még 10 percig hagyjuk forrni a nishimét. Utána fedõ nélkül még addig pároljuk, míg az aljáról az összes víz el nem tűnik. Tálalás elõtt 3-4 csepp shoju vagy tamari szójaszósszal összekeverjük.

Rakott zöldbab

Hozzávalók: 
1 kg tisztított, megmosott, darabolt zöldbab,
ételízesítõ,
kevés étolaj,
2-3 közepes nagyságú hagyma,
kb. 150 gr extrudált szójagranulátum,
babérlevél,
majoránna,
köménymag,
édes törött pirospaprika,
1-2 db szeletelt zöldpaprika,
1 db szeletelt paradicsom,
2 pohár tejföl,
10 dkg füstölt sajt
Mód: 
A tisztított, megmosott, darabolt zöldbabot ételízesítõvel kevés vízben puhára fõzünk, majd leszűrjük, és eltesszük a levét. Kevés étolajban 2-3 közepes nagyságú hagymát megdinsztelünk, hozzáadunk állandó keverés mellett kb. 150 gr extrudált szójagranulátumot, és az egészet 5-6 percig tovább dinszteljük a zöldbablével. A szóját babérlevéllel, majoránnával, köménymaggal, édes törött pirospaprikával, 1-2 db szeletelt zöldpaprikával, 1 db szeletelt paradicsommal fűszerezzük, majd további 10-15 percig fõzzük. Utána tepsibe rakjuk a zöldbab felét, ráterítjük a fűszeres szóját, majd a tetejére a maradék zöldbabot. Ráöntünk 2 pohár tejfölt, és 10 dkg füstölt sajtot reszelünk egyenletesen a tetejére. Forró sütõben kb. 10 percig sütjük, amíg a teteje kissé megpirul.
Tartalom átvétel