Rántott szeletek

Pakóra

Hozzávalók: 
50 dkg barnaliszt,
2 kk pirospaprika,
1 kk őrölt ánizs,
1 kk szerecsendió,
2 kk őrölt római kömény,
1 kk majoranna,
só és fehérbors,
1 közepes nagyságú karfiol,
zsemlemorzsa
Mód: 
50 dkg barnalisztet keverjünk el 2 kk pirospaprikával, 1 kk őrölt ánizzsal, 1 kk szerecsendióval, 2 kk őrölt római köménnyel, 1 kk majorannával, sóval és kis fehérborssal, s vizet hozzáadva készítsünk belőle tejfölsűrűségű tésztát. Keverjük csomómentesre, és pihentessük 1 óráig. 1 közepes nagyságú karfiolt közben mossuk meg, és szedjük rózsáira. Egy-egy karfiolrózsát a tésztába mártva süssük meg alaposan mindkét oldalán világosbarnára.

A fenti tészta alkalmas bármilyen bundás zöldség, tofu, gomba vagy sajt sütésére, a különbség csak a zöldségfélében illetve a fűszerezésben van. Ha igazi "rántott" hatást akarunk elérni, a zöldséget, gombát, sajtot, tofut a tésztába mártás után forgassuk meg zsemlemorzsában is.
Megjegyzések: 

A tészta különbözõ ízesítése határozza meg részben a sült ízét, ezért mindig úgy fűszerezzük a tésztát, ahogy a majdani "belseje" kívánja.

Ugyanígy készíthetünk bundás gyümölcsöket is. A tészta fűszerezése ilyenkor természetesen őrölt fahéjjal, szegfűszeggel, szegfűborssal, kevés szerecsendióval a legjobb, a kész bundás gyümölcsöt pedig még forrón érdemes megszórni egy kis fahéjas vaniliáscukorral.

Difficulty: 
könnyű

Szójaszeletek

Hozzávalók: 
szójaszeletek,
ételízesítő,
pirospaprika,
gyömbér,
szerecsendió,
koriander,
babérlevél,
zöldfűszerek,
palacsintatészta vagy zsemlemorzsa,
ghí vagy étolaj
Mód: 
A száraz szójaszeleteket ételízesítővel, pirospaprikával, gyömbérrel, szerecsendióval, korianderrel, babérlevéllel, zöldfűszerekkel ízesített páclébe áztatjuk legalább 2-3 órán át. Utána a szejtánhoz hasonlóan sűrű palacsintatésztában majd zsemlemorzsában megforgatjuk, és forró ghíben vagy étolajban készre sütjük.
Difficulty: 
könnyű

Szejtán

Hozzávalók: 
szejtánpor,
víz,
fűszerek,
palacsintatészta vagy zsemlemorzsa
Mód: 
A kész szejtánport kevés vízzel összedolgozzuk, fűszeres lében puhára főzzük, majd lehűtjük. Hidegen felszeleteljük a szejtánt kb. 1 cm vastagságú szeletekre, sűrű palacsintatésztában majd zsemlemorzsában megforgatjuk, és forró ghíben vagy étolajban készre sütjük.
Megjegyzések: 
A szejtánból bármilyen egyéb feltétet vagy húspótló ételt is elkészíthetünk a vadastól a raguig!
Difficulty: 
könnyű

Csillagtök

Hozzávalók: 
Csillagtök,
durumliszt,
sárgaborsóliszt,
víz,
ételízesítő,
fokhagyma,
pirospaprika,
majoránna
zöldfűszerek
ghí, vagy étolaj
Mód: 
A csillagtököt megmossuk, lehámozzuk a bőrét, a magot és a szivacsos belső részt eltávolítjuk, a többit ujjnyi szeletekre vágjuk. Panírozáshoz: durumlisztet és sárgaborsólisztet (esetleg rozslisztet vagy teljes kiőrlésû búzalisztet) 3/4:1/4 arányban vízzel összekeverünk palacsintatészta sűrűségűre, és ételízesítővel, fokhagymával, kis pirospaprikával, majoránnával és tetszés szerint egyéb zöldfűszerekkel fűszerezzük. A tökszeleteket beleforgatjuk a tésztába, utána zsemlemorzsába, és forró ghíben vagy étolajban puhára sütjük.
Megjegyzések: 
Padlizsánból, cukkiniből hasonló ízletes sültet kapunk.
Tálalható főzelékkel vagy ghíben párolt vegyeszöldséggel.
Difficulty: 
könnyű
Tartalom átvétel