Saláták

Fantasztikus karfiolsaláta

Hozzávalók: 

1 közepes fej karfiol, nyersen kicsi rózsákra szedve

3-4 szál sárgarépa, nyersen gyufaszálra (Julienne-re) vágva vagy reszelve

1 nagy fej lilahagyma, vékony szeletekre vágva

 

Öntethez:

1/2 csésze extra szűz olivaolaj

2-3 evőkanál citromlé (frissen facsart)

1 kisebb fej vöeöshagyma, nyolcba vágva

1/2 csésze pritaminpaprika, felkockázva

( vagy 2 ek pritaminlekvár, de akkor hagyjuk ki a sót)

1 szál sárgarépa, apróbb darabokra vágva

1 ek méz

1/4 tk só szükség esetén kevés víz

Mód: 

A nyers karfiolt forgassuk össze a sárgarépa csíkokkal és a felszeletelt lilahagymával. Az öntet hozzávalóit az erős késű turmixgépünkben alaposan, a krémes állag eléréséig megkevertetjük. Locsoljuk meg az öntettel a zöldségeket, és így hagyjuk pár óra hosszat hűtőben állni, hogy az ízek jobban összeérjenek.

Megjegyzések: 

Emésztőrendszeri megbetegedésekben szenvedőknek nem ajánlott, mert a karfiol magas rosttartalma puffasztó, bélgázképző hatású.

Difficulty: 
könnyű
Number of Servings: 
4

Nyári gyümölcssaláta

Hozzávalók: 

3-4 sárgabarack
10-10 dkg meggy
ribiszke
1 kávéskanál méz
1 pohár joghurt vagy túrókrém
néhány szem mogyoró, dió, mandula

Mód: 

aprítsunk kockákra 3-4 sárgabarackot, keverjük össze 10-10 dkg meggyel, ribiszkével és egy kávéskanál mézzel. Vagy öntsük le egy pohár joghurttal, vagy adjunk hozzá túrókrémet, esetleg néhány szem mogyorót, diót, mandulát.

Difficulty: 
könnyű

Téli gyümölcssaláta

Hozzávalók: 

2 szem alma és körte
1 nagy banán
néhány szem szőlő, mazsola, aprított mandula, mogyoró

Mód: 

Vágjunk kis kockákra 2 szem almát és körtét, 1 nagy banánt, keverjünk hozzá néhány szem szőlőt, mazsolát, aprított mandulát, mogyorót.

Megjegyzések: 

Így is ehetjük, de nektárt is készíthetünk belőle, ha leöntjök 2 doboz kefirrel vagy joghurttal.

Difficulty: 
könnyű

Vegyes alapanyagú saláta

Hozzávalók: 

2 sárgarépa
1 kis cékla
kevés sütőtök
2 kis jonatán alma
1 banán
olajos magvak
citromos-mézes öntet

Mód: 

Reszeljünk le 2 sárgarépát, 1 kis céklát, kevés sütőtököt, 2 kis jonatán almát, és az egészet keverjük össze egy szeletelt banánnal. Adjunk hozzá olajos magvakat, és citromos-mézes öntettel öntsük le.

Difficulty: 
könnyű

Nyári zöldségsaláta

Hozzávalók: 

1 zöldsaláta
2-3 retek
zöldpaprika
paradicsom
1 újhagyma
kb. 3 ek csíráztatott lucerna
2 kk olivaolaj
pár csepp citrom
magok
kevés fűszersó
fetasajt

Mód: 

Vágjunk össze 1 zöldsalátát, 2-3 retket, zöldpaprikát, paradicsomot, 1 újhagymát és kb. 3 ek csíráztatott lucernát, adjunk hozzá 2 kk olivaolajat, pár csepp citromot, magokat, esetleg kevés fűszersót, és morzsoljunk rá fetasajtot.

Megjegyzések: 

Érdemes zöld olajbogyóval díszíteni, ha szeretjük az ízét.

Difficulty: 
könnyű

Téli zöldségsaláta

Hozzávalók: 

2-3 sárgarépa
1 uborka
1 kis cékla
zeller és fél fej káposzta
2 kk tökmagolaj
csíráztatott búza
lenmag
darált napraforgómag
szezámmag
fűszersó, borsikafű, petrezselyem zöldje
5 dkg márványsajt
1 doboz sovány tejföl
kis mustár
néhány csepp citromlé

Mód: 

2-3 sárgarépát, 1 uborkát, 1 kis céklát, zellert és fél fej káposztát reszeljünk le durva reszelőn, öntsünk rá 2 kk tökmagolajat, keverjük össze csíráztatott búzával, lenmaggal, darált napraforgómaggal és szezámmaggal. Kevés fűszersóval, borsikafűvel és petrezselyem zöldjével ízesítsük. Öntet: törjünk össze villával 5 dkg márványsajtot, keverjük el 1 doboz sovány tejföllel, és tegyük pikánssá egy kis mustárral és néhány csepp citromlével.

Difficulty: 
könnyű

Répasaláta tahinszósszal

Hozzávalók: 

4-5 sárgarépa
2-3 alma
kevés só, cukor
2 ek tahin (szezámmagkrém)
2 ek citromlé
szójaszósz

Mód: 

4-5 sárgarépát reszeljünk le 2-3 almával, ízesítsük kevés sóval, cukorral, tegyük tálba, majd keverjünk szószt hozzá a következő módon: 2 ek tahinhoz (szezámmagkrém) öntsünk annyi vizet, hogy tejfölsűrűségű legyen, ízesítsük 2 ek citromlével, és tetszés szerinti mennyiségű szójaszósszal. A szósszal öntsük le a répasalátát, és tegyük be a hűtőbe, hogy összeérjen.

Difficulty: 
könnyű

Saláta hüvelyesekből

Hozzávalók: 

30 dkg szárazbab, lencse, sárgaborsó vagy csicseriborsó
ételízesítő
1 nagy paradicsompürévagy 5-6 felszeletelt nyers paradicsom
kevés fehér bors, 1 kk borsikafű, bazsalikom, só, cukor
1 ek citromlé
2 nagy sárgarépa
2 közepes hagyma

Mód: 

30 dkg szárazbabot, lencsét, sárgaborsót vagy csicseriborsót áztassunk 1 éjszakán át, majd ételízesítővel főzzünk puhára annyi vízben, amennyi éppen ellepi. Amikor megpuhult, megsózzuk kicsit, belekeverünk 1 nagy paradicsompürét vagy 5-6 felszeletelt nyers paradicsomot, kevés fehér borsot, 1 kk borsikafüvet, bazsalikomot, 1 ek citromlevet, sót és cukrot. Közben lereszelünk 2 nagy sárgarépát és 2 közepes hagymát, hozzákeverjük a kihűlt salátaalaphoz.

Difficulty: 
könnyű
Tartalom átvétel