Sütemények, édességek, desszertek

Túrógombóc

Hozzávalók: 

 

75dkg túró
10dkg kukorica dara
3ek tejföl
3ek étkezési keményítő
csipetnyi só

10dkg zsemlye morzsa
zsiradék
víz

Mód: 

Egy tálban összekeverjük a túrót, kukorica darát, tejfölt, keményítőt és a csipet sót.
Hagyjuk állni, ezalatt, kevés zsiradékon megpirítjuk a zsemlye morzsát. Éppen csak legyen az edény alján olaj vagy ghí, mert a morzsa összeragad és nem lehet beleforgatni a kész gombócokat Vigyázni kell, mert a zsemlye morzsa még akkor is pirul ha már a tüzet lekapcsoltuk alatta!

Evőkanállal a vizes kezünkbe szaggatunk a masszából és gombóccá formáljuk és forrásban lévő vízben kifőzzük. Ha a gombócok feljönnek a víz színére még 5 percig főzzük. A vízből kivéve, tegyük a morzsába de érdemes várni egy kicsit, mert a forró gombócok nagyon lágyak. Néhány perc elteltével beleforgathatjuk egészen.

Megjegyzések: 

A zsemlye morzsa pirításához én magas falú serpenyőt használok, aminek széles az alja, mert ebben kényelmesen elfér a morzsa és egyenletesen lehet pirítani... majd ugyanebben megforgatni a gombócokat.

Tálalás: A gombócokat tejföllel cukorral tálaljuk. Nagyszerű fűszere ennek a csemegének az őrölt kardamom. A "tésztába" keverhetünk apróra vágott kaprot, nagyon finom lesz a végeredmény!

Difficulty: 
könnyű
Number of Servings: 
2-4

Tehéntúró-pogácsa

Hozzávalók: 



Ugyanannyi tehéntúró, ugyanannyi liszt és margarin.

Mód: 

Egy tálban jól megsózva összedolgozzuk, (én, 50 dkg liszt-margarin-túró mennyiséghez, 3 mokkáskanál sót dolgoztam a tésztába,) majd egy éjszakát vagy 3-4 órát hűtjük. Egy centiméter magas pogácsákat szaggatunk a kinyújtott tésztából, a tetejüket megkenjük házilag, sóban eltett pirospaprikával és forró sütőbe tesszük, majd közepes lángon sütjük őket, míg szép aranyszínűek nem lesznek. Még finomabb a pogácsa, ha kevés sajttal szórjuk meg a tetejét.

Megjegyzések: 

A recept Polcz Alaine: Főzzünk Örömmel! című szakácskönyvéből származik. Néhány saját tapasztalat: állandó időhiány miatt én csak 3-4 óráig hűtöttem a tésztát és így is nagyon jó lett az eredmény. Paprika őrleménnyel is lehet dolgozni, kevés tejfölben vagy olajban elkeverve. Nagymamámtól tanultam, hogyan lehet szép magas pogácsákat sütni: a kiszaggatott korongokat, a kis ujjunk felöli tenyérél közé vesszük és sodró mozgással magasabbá alakítjuk. Még a leírtaknál is finomabb lesz a pogácsánk ha egy kevés fokhagyma sóval is meghintjük a kiszaggatott tésztát. Mártogató sütivé varázsolhatjuk oly módon, hogy pogácsa szaggató helyett derelye vágóval szeleteljük a tésztánkat hosszú csíkokká. Ez nagyon finom avokádó krémmel. A sütőt 200 fokra melegítettem elő, és 180 fokon sütöttem. Biztosan sült tésztát kapunk, ha a sülés mértékét így ellenőrizzük; pogácsánkat kicsit megemeljük, ha az alja szép barna, akkor a tészta átsült. Érdemes megvárni amíg a pogi teljesen kihűl, ugyanakkor frissen fogyasszuk!

Difficulty: 
könnyű
Number of Servings: 
3-4

Karobos csiga Irma módra

Hozzávalók: 

25 dkg teljes kiőrlésű liszt
50 dkg fehér liszt
1,5-1,7 dl olaj (oliva)
15 dkg gyümölcscukor
4 dl víz
4-5 dkg karob por
2-3 dkg élesztő
1 mokkáskanálnyi só

Mód: 

Egy nagyobb tálba borítjuk a kétféle lisztet. Közepébe lyukat fúrunk, belemorzsoljuk az élesztőt. EZt 1 dl-nyi langyos vízzel nyakonöntjük, és belecsusszantunk egy csipet cukrot, hogy hamarabb felfusson. Ezután körbelocsoljuk az olajjal, 10 dkg cukorral, és beledobjuk a sót.
Ha felfutott az élesztőnk, akkor a langymeleg vízzel elkezdjük körkörösen összedolgozni az anyagokat. Alányúlunk, keverjük, a másik kezünkkel csurgatjuk a vizet. Újra-újra, míg érzékeljük, hogy összedolgozott tésztánk, se nem lágy, se nem kemény, hanem közepes. Ekkor letakarjuk kb. 1 órára és kelesztjük.
Ha megkelt, meglisztezzük a gyúródeszkát, ráöntjük a bucinkat, és átdolgozzuk. Kis pihenés után kinyúlytjuk, majd 1-1,5 cm-nyire sodorjuk. Ekkor a maradék cukorral, összekevert karobot a tésztára szórjuk, elsimítjuk. Felcsavarjuk. (ha kissebb csigát akarunk, akkor kétfelől és középen késsel elvágjuk.) a felcsavart tésztát éles késsel kb. 2-3 cm-es vastagságú csigákra vagdaljuk. Újra letakarjuk, és még kb. 20 percig kelesztjük meleg helyen.
Ha megnőttek a csiga-bigák, akkor közepesen forró sütőben kb. 20 perc alatt készre sülnek. Tetszés szerint megszórhatjuk még gyümölcscukkorral, de anélkül is finom.

Megjegyzések: 

Érdemes még kipróbálni dió töltelékkel: 8 dkg darált diót összekeverünk a maradék cukorral és még fűszerezzük 1 kávéskanál fahéjjal. Én olvasztott vajjal megkenem a tésztát mindkét esetben, így a töltelék nem lesz száraz. A kókuszos variációt is el tudom képzelni, de még nem próbáltam.

Difficulty: 
közepes
Number of Servings: 
4-5

Porozinkó a'la Móni

Hozzávalók: 

2 ek tejföl
2 tk keményítő
1 késhegynyi kurkuma
2 ek cukor
csipet só
3 dl tej
10 dkg rétes liszt
1 csésze búzadara
vaj a sütéshez
mazsola, darált dió

Mód: 

Egy tálban összekeverjük a tejfölt, keményítőt, kurkumát, cukrot és a sót. Hozzáadjuk a tejet, majd először a lisztet, aztán a darát adjuk a keverékhez. Ízesíthetjük mazsolával, darált dióval, esetleg darált mákkal. Akkora serpenyőben, amekkorában kényelmesen meg tudjuk fordítani a tésztát sütés közben, megolvasztjuk a vajat. A forró serpenyőbe öntjük a masszát. Amikor a massza alja összesült, egy fakanállal négy részre osztjuk a tésztát és a negyedeket megfordítjuk, hogy mindkét oldal megsüljön. Ezután a negyedeket tetszés szerint tovább daraboljuk és addig sütögetjük lassú tűzön, amíg még látunk nyers részeket.

Difficulty: 
könnyű
Number of Servings: 
2-3

Gabona goffri

Hozzávalók: 

2 csésze főtt köles

2 csésze kukoricaliszt

3 ek dió vagy más olajos mag (darálva)

1/2 tk só

2 csésze víz

goffri sütő készülék

Mód: 

Elkészítése megegyezik a kókuszos goffriéval.

Megjegyzések: 

LISZTÉRZÉKENYEK IS FOGYASZTHATJÁK!

A receptet a sárvári adventista gyülekezet kedves híveinek köszönhetjük.

Difficulty: 
könnyű

Diós goffri

Hozzávalók: 

3 ek darált dió

2 csésze zabpehely

2 tk méz

1/2 tk só

2 1/4 csésze víz

goffri sütő készülék

Mód: 

Elkészítése megegyezik a kókuszos goffriéval.

Megjegyzések: 

A receptet a sárvári adventista gyülekezet kedves híveinek köszönhetjük.

Difficulty: 
könnyű
Number of Servings: 
2-3

Zabpelyhes goffri

Hozzávalók: 

2 csésze zabpehely

2 csésze víz

1/2 tk só

Goffri sütő készülék

Mód: 

Elkészítése megegyezik a kókuszos goffriéval.

Megjegyzések: 

A receptet a sárvári adventista gyülekezet kedves híveinek köszönhetjük.

Difficulty: 
könnyű
Number of Servings: 
2-3

Kókuszos goffri

Hozzávalók: 

2 csésze víz

2 és 1/2 csésze zabpehely

3 ek kókuszreszelék

1 csésze kukoricaliszt

1 alma

1/2 tk só

Goffri sütő készülék

Mód: 

Az almát almareszelőn lereszeljük és a többi hozzávalóval összekeverjük, majd összeturmixoljuk (botmixerrel a legegyszerűbb). A goffri sütő lapjait megkenjük olajjal és a tésztát a szokott módon sütjük.

Megjegyzések: 

A receptet a sárvári adventista gyülekezet kedves híveinek köszönhetjük.

Difficulty: 
könnyű
Number of Servings: 
2-3

Palacsinta

Hozzávalók: 

15 dkg durumliszt
10 dkg fehérliszt
10 dkg zabpehelyliszt
4 ek olaj
1 tk stévia
2 késhegynyi kurkuma
8 dl víz
csipet só

Mód: 

A hozzávalókat csomómentesen összekeverjük és a szokásos módon palacsinta sütőben kisütjük.

Ötlet: Édesítésre a Sunrider, Suncare Plus termékét használtam, mivel a stévia porított változatával nem rendelkeztem. Ebből fél teáskanálnyit kevertem a tésztába. Továbbá sütéskor csak az egyik oldalt sütöttem, mert nehéz megfordítani a tésztát - könnyen törik. Ennek ellenére szépen átsültek a palacsinták.

Megjegyzések: 

A receptet a sárvári adventista gyülekezet kedves híveinek köszönhetjük.

Difficulty: 
könnyű
Number of Servings: 
2

Almás morzsatészta

Hozzávalók: 

tészta

8 dkg finomliszt
4 dkg zabpehely
1,5 ek porcukor
10 dkg vaj

töltelék

2 nagyméretű, vagy 3 kisebb méretű alma
1,5 ek barna cukor
3/4 kk őrölt fahéj
1/3 kk őrölt szegfűszeg

 

2 adag tészta (kókuszos diós ízesítés esetén)

1dl kókusz reszelék (legjobb frissen reszelve)
1dl reszelt dió
13 dkg finomliszt
3 ek porcukor
17,5 dkg vaj

Mód: 

A lisztből, a zabpehelyből, a cukorból és a vajból omlós tésztát gyúrunk.
Az almát megmossuk, meghámozzuk, a magházát kivágjuk, a húsát vékonyan felszeleteljük és kibélelünk vele egy kivajazott tűzálló tálat.
A barna cukorban elkevert fahéjas és őrölt szegfűszeges keveréket ráhintjük a gyümölcsre, majd a tésztát egyenletesen rámorzsoljuk.
A sütő középső rácsára tolva 200 fokon 20 percig sütjük, amíg az alma meg nem puhul és a tészta aranybarna nem lesz. Ezután még 5 percig bennhagyjuk a lekapcsolt sütőben.
Melegen tálaljuk.

Megjegyzések: 

A fenti recept egy receptkártyáról származik, amelyet a Mester Kiadó Kft. terjeszt.
Az eredeti cukormennyiséget csökkentettük, mivel édesnek találtuk, valamint a répacukrot gyümölcscukorral helyettesítettük.
A hozzávalókban közölt kókuszos ízesítés egy kísérlet eredménye, amelyben az alaptésztát összevontuk az általuk közölt kókuszos ízesítés receptjével. Ez esetben értelemszerűen több almával kell a tepsit kibélelni. Az almák mérete miatt ez mindenkinek az ízlésére van bízva.


A kísérlet mindkét esetben azonos eredménnyel járt: az édesség jól sikerült és pillanatok alatt elfogyott.
Mindenkinek csak ajánlani tudjuk ezt a finomságot.

Difficulty: 
könnyű
Number of Servings: 
4
Tartalom átvétel