Szendvicskrémek, pástétomok

Kolbászkrém

Hozzávalók: 

15 dkg darált dió

5 dkg darált napraforgó

1 nagyobb áttört főtt burgonya

2-4 zúzott fokhagymagerezd

2 tk pirospaprika

2 tk őrölt kömény 2 tk vegamix

1/2-1 dl olivaolaj

ízlés szerint só

kevés víz ha szükséges

 

Mód: 

A hozzávalókat összekeverjük, 1 napig érleljük.

Difficulty: 
könnyű
Number of Servings: 
4

Avokádópástétom

Hozzávalók: 

2-3 ek víz

1 db érett avokádó (magja és héja nélkül)

2 tk frissen facsart citromlé

1 diónyi hagyma felaprítva

fokhagyma tetszés szerint

2-3 ek szárazon megpirított szezámmag (elhagyható)

1 mokkáskanál só

Mód: 

Turmixoljuk össze a hozzávalókat a felsorolás sorrendjében.

Difficulty: 
könnyű
Number of Servings: 
2-4

Zöldségpástétom

Hozzávalók: 
2 apróra vágott vöröshagyma
25 dkg (élesztővel készült) kenyér
kakukkfű, petrezselyem, borsikafű, kis fehérbors, őrölt koriander, szerecsendió és néhány babérlevél
2 csésze főtt, összeturmixolt lencse
1 evőkanál miszó
1 evőkanál tahin (szezámvaj)
Mód: 
2 apróra vágott vöröshagymát olajon világosbarnára pirítunk. Áztassunk be 1 órára 25 dkg (élesztővel készült) kenyeret, majd kinyomkodva keverjük a sült hagymához, és főzzük együtt őket állandó keverés mellett 15 percig. Ízesítsük kakukkfűvel, petrezselyemmel, borsikafűvel, kis fehérborssal, őrölt korianderrel, szerecsendióval és néhány babérlevéllel. Keverjük további 5 percig, majd adjunk hozzá 2 csésze főtt, összeturmixolt lencsét, 1 evőkanál miszót (japán szójababpaszta) és 1 evőkanál tahint, és így ismét keverjük 5 percig. Öntsük az egészet sütőformába, és süssük kb. 30 percig forró sütőben.
Megjegyzések: 
Készíthetjük töltve is: a felével kibélelünk egy tepsit, tölteléknek rásimíthatunk főtt barnarizses nitukét, ezt lefedjük a tészta másik felével, és ugyanúgy kb. 30 perc alatt megsütjük.

Tofukrém

Hozzávalók: 
2 kocka tofu
25 dkg túró
10 dkg vaj
3-4 karikára vágott újhagyma vagy egy csomó snidling
apróra vágott kapor, petrezselyem, zellerzöldje
Mód: 
2 kocka tofut keverjünk össze 25 dkg túróval, 10 dkg vajjal és 3-4 karikára vágott újhagymával vagy egy csomó snidlinggel. Fentieket jól törjük össze robotgéppel, majd ízesítsük apróra vágott kaporral, petrezselyemmel és zellerzöldjével.
Difficulty: 
könnyű

Gombakrém

Hozzávalók: 
2 közepes hagyma
vaj
50 dkg felaprított gomba
3 ek szójagranulátum
ételízesítő,  fehér bors, pirospaprika
1 kk kakukkfű
1 kk petrezselyem
kukoricakeményítő
Mód: 
2 közepes hagymát dinszteljünk meg kevés vajon, majd adjunk hozzá 50 dkg felaprított gombát és 3 ek szójagranulátumot. Kis ételízesítővel, fehér borssal, pirospaprikával, 1 kk kakukkfűvel és 1 kk petrezselyemmel ízesítve pároljuk 20 percig, sűrítsük be egy kis keményítővel, majd pépesítsük robotgépben.
Megjegyzések: 
Összekeverhetjük vajjal vagy 2-3 ek tejföllel attól függően, milyen állagú és zsírtartalmú krémet akarunk készíteni belőle.
Difficulty: 
könnyű

Padlizsánkrém

Hozzávalók: 
2 nagy padlizsán
2 ek olivaolaj
1 közepes hagyma
szerecsendió

fehér bors
petrezselyem
Mód: 
2 nagy padlizsánt süssünk meg lassú tűzön, sütőben héjastól, amikor megpuhult, fejtsük ki fakéssel a héjából, majd keverjük el turmixgépben 2 ek olivaolajjal és 1 közepes hagymával. Fűszerezzük egy kis szerecsendióval, sóval, fehér borssal és petrezselyemmel.
Difficulty: 
könnyű

Avokádókrém

Hozzávalók: 
1 db jó érett (puha) avokádó
3-4 dkg vaj
1 gerezd fokhagyma
fehér bors
Mód: 
1 db jó érett (puha) avokádót megtisztítunk és felvágunk. 3-4 dkg vajjal összedolgozzuk. 1 gerezd fokhagymát összetörünk, és hozzákeverjük a krémhez. Fehér borssal és egy csipet sóval ízesítjük.
Difficulty: 
könnyű

Szójakrém

Hozzávalók: 
1 zacskó szójagranulátum
ételízesítő
ghí vagy étolaj
hagyma
burgonyakeményítő
paprikakrém
zöldfűszerek (bazsalikom, majoranna, borsikafű)
darált magok (tökmag, napraforgómag és szezámmag)
sovány tejföl
Mód: 
1 zacskó szójagranulátumot áztassunk kevés ételízesítős vízbe, és ghín vagy étolajon fonnyasztott hagymára öntsük rá. 20 perc főzés után sűrítsük be burgonyakeményítővel, turmixoljuk össze 1 kis fej nyers hagymával, kevés paprikakrémmel és többféle zöldfűszerrel. A végén darált magokat adjunk hozzá, és keverjük ki könnyűre fél doboz sovány tejföllel.
Difficulty: 
könnyű
Tartalom átvétel