top of page
santmat, sant mat, meditáció, surat shabd jóga, satsang, sant ajaib singh

Üdvözöljük a Sant Bani Alapítvány honlapján

Ez a honlap a Mesterek szavaival nyújt bevezetést a Sant Mat tanításaiba. A Mesterek rövid életrajza és a fényképeik is helyet kaptak rajta, valamint a szükséges tudnivalók a Sant Mat történetéről és a Sant Bani Alapítványról.

Sant Bani jelentése "Szent Hang". A szótár szerint szó, (Ige), beszéd, nyelv. A szikek szent Gurui valamelyikének vagy Kabirnak egy kinyilatkoztatását is jelenti.

A Sant Bani Alapítvány elsősorban a Sanbornton (New Hampshire) székhelyű Sant Bani Ashram segítségére támaszkodott a kezdeti időkben. A satsangok tartásának mikéntjétől kezdve az alapvető tájékoztató anyagokig bezárólag minden segítséget tőlük kapott, ezért tisztelete jeléül az ashram nevét vette fel.

 

A Sant Mat, vagyis a Mesterek ösvénye az írott történelem hajnaláig vezethető vissza, és a világ minden szent iratában és vallási hagyományában találunk rá utalásokat. Jelen formájában nyilvánosan tanítják Kabir (1398-1518) ideje óta, aki minden vallás lényegi egységét hirdette, valamint annak szükségességét, hogy a lélek még az ember élete folyamán egyesüljön Teremtőjével (Surat Shabd Yoga). A honlapon bemutatott Mesterek, Sawan SinghKirpal Singh és Ajaib Singh töretlen vonalban származnak le Kabirtól.
 

"A szellemiség e tudománya egyszerű, természetes, és biztos eredményekkel jár. Sokféle néven szerepelt már az idők folyamán. A múlt összes nagy Mestere ugyanazt a tanítást adta közre, mint Jézus Krisztus. A világ összes vallásának ez az egyetemes tanítása, amely mindenhol a szentírásokból jött létre." (Kirpal Singh)
 

A Sant Mat tanításai egyformán jelentenek elméleti és gyakorlati útmutatást. Egyetlen elmélet sem életképes, ha a mindennapjainkkal nincs szoros és szerves kapcsolatban, vagyis ha nem tudjuk alkalmazni életünk szerteágazó területein.
A tanításoknak három alappillére van. Ezek:

 

  • a meditáció

  • az önvizsgálat és

  • a satsang.
     

A meditáció a szemközpontra irányított egyhegyű figyelemmel történik, és a nap egytizedét teszi ki. Ez a valódi tized.
Az önvizsgálathoz, ami naponta ajánlott a hibák kigyomlálása miatt, az alább található naptár a Mesterszentek szavaival nyújt segítséget.

A satsang a Mesterszentek tanításaival és azoknak a napi gyakorlatban történő alkalmazásával ismertet meg. 

santmat, sant mat, meditáció, surat shabd jóga, satsang, baba sawan singh

Baba Sawan Singh Ji (1858-1948)

Baba Sawan Singh Ji volt az első Szent, akinek nyugati tanítványai is voltak, valamint megbízott képviselői Nyugaton, akik nevében beavatást adtak.
Főiskolát végzett, és több nyelven beszélt. Baba Jaimal Singh (1838-1903) tanítványa volt, egy egyszerű földművesé, aki csak a pandzsábi nyelvet ismerte.

santmat, sant mat, meditáció, surat shabd jóga, satsang, sant kirpal singh

Sant Kirpal Singh Ji (1894-1974)

Sant Kirpal Singh Ji a Szentek közül elsőként látogatott személyesen Nyugatra. Három világ körüli utat tett, és nyugati tanítványok ezreit avatta be. 1924-ben Baba Sawan Singhtől kapott beavatást, miután hét éven át belső, meditációs kapcsolatban volt vele. Angol és pandzsábi prózában számos könyvet írt, valamint sok különösen szép lírai költeményt pandzsábi nyelven.

santmat, sant mat, meditáció, surat shabd jóga, satsang, sant ajaib singh

Sant Ajaib Singh Ji (1926-1997)

Sant Ajaib Singh Ji 1950-ben kapott Baba Bishan Dastól részleges beavatást a Surat Shabd Jógába, majd Sant Kirpal Singh avatta be teljesen 1967-ben, egy éves belső meditációs kapcsolat után. Két világ körüli utat és több rövidebb látogatást tett Nyugaton. Sant Ji, ahogy a tanítványai szeretettel nevezték, 1997 július 6-án hagyta el öt elemből álló testét.

santmat, sant mat, meditáció, surat shabd jóga, satsang, sant kirpal singh

Kirpal Singh: Napló

"Apró dolgok" folyt.

 

Tehát a szemek tisztasága: ne nézzetek másokra vágyakkal teli pillantásokkal vagy az elméteket mardosó lappangó, gyűlöletes gondolatokkal eltelve, sem ellenségesen, vagy azt fontolgatva, hogy a másik nem jó ember. Ami pedig a füleket illeti: ne hallgassatok meg semmilyen rosszat másokról, mert egy kis gondolat is kételyt ébreszt, és így kételkedni kezdetek abban az emberben, akiről hallottatok valamit. Holott lehet, hogy semmi baj nincs vele. Ezért tehát ne higgyetek senkinek sem, aki azt mondja: "azt hallottam, azt láttam", addig, míg a saját fületekkel és szemetekkel nem győződtetek meg a hallottakról.

 

Ügyeljetek a nyelvek tisztaságára is: mert kedvelni fogjátok azt az eledelt is, ami nem szatvikus jellegű. Azt hiszitek, "nagyon ízletes" étel – később mégis megzavarja a gyomrotokat. Tehát mindenütt szükséges a tisztaság – a szemnél, a fülnél, a nyelvnél és a bőrrel kapcsolatban is, mert ezeken a kicsiny, kicsiny dolgokon keresztül fertőződünk meg másoktól. Ez a lényeg.

 

A tisztaság önmagában áldás.

 

Amint mondtam nektek, a szentírásoknak megfelelő házasság nem akadálya a szellemiségnek. Társulás, szentség és nem szerződés. Isten azért adott társat számotokra, hogy egymás segítségére legyetek jóban-rosszban, amíg a földön tartózkodtok, és segítsétek egymást Isten megismerésében. Ha kívánjátok, nemzzetek gyermekeket. Mégis, az önmegtartóztató életmód áldás, tudjátok, és azok, akik megtartják, áldást éreznek testükben. És ennek a tisztaságnak megvan a maga gondolati kisugárzása.

 

Mondom nektek, minden gondolatnak megvan a maga színe és illata – vigyázzatok tehát! A gondolatok nagyon erősek. Ez a negyedik dolog: ahol tisztaság lakozik, ott minden más erény megtalálja lakhelyét. Elméd lenyugszik, és amikor leülsz meditálni, könnyedén haladsz előre.

(SS 73/2, 7. o.)

Folytatás június 29-én.

Sant Ajaib Singh Ji: Satsang

Szent életet élni - Bucaramanga, Colombia 1983 (Angol és spanyol fordítással)

1983-07-01 Sant Ajaib Singh. Satsang: Lleva una vida Santa. Bucaramanga Colombia
Videó lejátszása

Írjon nekünk

Köszönjük! Hamarosan válaszolunk üzenetére.

santmat, sant mat, meditáció, surat shabd jóga, satsang, sant ajaib singh
bottom of page