top of page

Június 14-15.

"Apró dolgok" folyt.

 

Tehát a szemek tisztasága: ne nézzetek másokra vágyakkal teli pillantásokkal vagy az elméteket mardosó lappangó, gyűlöletes gondolatokkal eltelve, sem ellenségesen, vagy azt fontolgatva, hogy a másik nem jó ember. Ami pedig a füleket illeti: ne hallgassatok meg semmilyen rosszat másokról, mert egy kis gondolat is kételyt ébreszt, és így kételkedni kezdetek abban az emberben, akiről hallottatok valamit. Holott lehet, hogy semmi baj nincs vele. Ezért tehát ne higgyetek senkinek sem, aki azt mondja: "azt hallottam, azt láttam", addig, míg a saját fületekkel és szemetekkel nem győződtetek meg a hallottakról.

 

Ügyeljetek a nyelvek tisztaságára is: mert kedvelni fogjátok azt az eledelt is, ami nem szatvikus jellegű. Azt hiszitek, "nagyon ízletes" étel – később mégis megzavarja a gyomrotokat. Tehát mindenütt szükséges a tisztaság – a szemnél, a fülnél, a nyelvnél és a bőrrel kapcsolatban is, mert ezeken a kicsiny, kicsiny dolgokon keresztül fertőződünk meg másoktól. Ez a lényeg.

 

A tisztaság önmagában áldás.

 

Amint mondtam nektek, a szentírásoknak megfelelő házasság nem akadálya a szellemiségnek. Társulás, szentség és nem szerződés. Isten azért adott társat számotokra, hogy egymás segítségére legyetek jóban-rosszban, amíg a földön tartózkodtok, és segítsétek egymást Isten megismerésében. Ha kívánjátok, nemzzetek gyermekeket. Mégis, az önmegtartóztató életmód áldás, tudjátok, és azok, akik megtartják, áldást éreznek testükben. És ennek a tisztaságnak megvan a maga gondolati kisugárzása.

 

Mondom nektek, minden gondolatnak megvan a maga színe és illata – vigyázzatok tehát! A gondolatok nagyon erősek. Ez a negyedik dolog: ahol tisztaság lakozik, ott minden más erény megtalálja lakhelyét. Elméd lenyugszik, és amikor leülsz meditálni, könnyedén haladsz előre.

(SS 73/2, 7. o.)

Folytatás június 29-én.

Comments


bottom of page