top of page

Június 9-10.

Ha feltámad a gyalázkodás, először egy oldalról támad, de ha felelnek rá, megsokszorozódik. Kabir mondja: Ha nem felelsz rá, egy marad.

...Ha szidunk valakit, vagy durva szavakat mondunk másoknak, az kezdetben csak egy, mert a szitkozódás egyetlen oldalról jön. Ha nem válaszolnak a szidalmakra, akkor egy is marad, de ha felelnek rá, ...kettő lesz belőle, és ily módon megsokszorozódik, mert a dühös emberek úgy akarnak győzni a másik fölött, hogy rossz szavakat mondanak egymásnak.

 

A gyalázkodás teremt mindent: nyugtalanságot, gondokat és csatározást. Az, aki vitázik, alacsony, az, aki elfogadja a vereséget, a Sadhu.

 

...Minden nyugtalanság és minden probléma csak azért született, mert rossz szavakat mondanak az emberek egymásnak. ...Mi világi emberek, mindig hangot adunk úgynevezett igazságainknak, de a szentek és a Mahatmák mindig várnak, mert azt mondják, az idő magától eldönti a kérdést.

(SD, 57. o.)

 

Ha nyugodtakká válunk, senki nem lesz az ellenségünk. Légy nyugodt, és mindenki megszán, és segíteni fog rajtad. ...Ha megtisztítod tükrödet, az egész teremtést tisztán látod majd. Ha önmagunkat önnön barátunkká fogadjuk, az egész világot a barátunknak látjuk majd.

 

...Senki nem az ellenségünk ebben a világban, ha nem hagyjuk többé az elmét ellenségeskedést szítani.

(SD, 58. o.)

Comentários


bottom of page