top of page

Április 22-23.

"Az egoizmus mérge és szennye eltűnik, 

ha szívedben tartod az Úr Nektárját"

Guru Ramdas


Miért kell a Shabd Naam meditációját végeznünk? Mert a völgyön - az akadályon, az egoizmus gátján -, amely Isten és közöttünk húzódik, csak a Shabd Naam meditációjával lehet áthaladni. Ezért olyan fontos és mindennél előbbrevaló, hogy az egoizmus falát lebontsuk, ha fel akarjuk ismerni Istent, és el akarunk jutni hozzá.

(TW, 13. o.)


Sawan Singh Ji Mester mondta: "Minden, amit tettetek, semmivé foszlik, ha feltámad bennetek az egoizmus." És: "Sokat dolgozhattok, sok jót tehettek, de ha feltámad bennetek az egoizmus érzése - amikor azt mondjuk, ezt és ezt megtettük -, az olyan, mintha ízletes ételre hamut szórnátok."


A manmukhok a világ és a világi dolgok dicséretébe merülnek. Azt mondják: "Én ezt és ezt cselekedtem." És: "Az a rokon nagyon jó. Magas beosztásban dolgozik" stb. De mi történik végül? Minden rokont - és minden mást - itt hagyunk, senki nem jön majd velünk. Akkor hát mi haszna...?


Mit tesznek a gurumukhok? Ők a Naamot imádják, a Naam dicséretét éneklik, dicsérik és nagyra értékelik a Mestert. Mert a Naam dicsőségét zengik, és azon meditálnak, könnyedén szabadulnak a világtól.


Nanak azt mondja, a gurumukhok az Úr és az Ő legmagasztosabb hangjának meditációjával nyernek szabadulást.

(TW, 15. o.)

bottom of page