top of page
santmat, sant mat, meditáció, surat shabd jóga, satsang, sant ajaib singh

A szeretet üzenete

A Sant Mat, vagyis a Mesterek ösvénye az írott történelem hajnaláig vezethető vissza, és a világ minden szent iratában és vallási hagyományában találunk rá utalásokat. Az e könyvecskében szereplő Mesterek: Sawan Singh, Kirpal Singh és Ajaib Singh töretlen vonalban származnak le Kabirtól... 

A szeretet üzenete

Sant Mat - A Mesterek ösvénye
 

A Sant Mat, vagyis a Mesterek ösvénye az írott történelem hajnaláig vezethető vissza, és a világ minden szent iratában és vallási hagyományában találunk rá utalásokat. Jelen formájában nyilvánosan tanítják Kabir (1398-1518) ideje óta, aki minden vallás lényegi egységét hirdette, valamint annak szükségességét, hogy a lélek még az ember élete során egyesüljön Teremtőjével (Surat Shabd Yoga). Az e könyvecskében szereplő Mesterek: Sawan Singh, Kirpal Singh és Ajaib Singh töretlen vonalban származnak le Kabirtól... 

Baba Sawan Singh Ji (1858-1948) "A Mesterek tudományá"-nak szerzője az első "sant" (szent; a szerk.), akinek nyugati tanítványai is voltak, valamint megbízott képviselői Nyugaton, akik nevében beavatást adtak. Főiskolát végzett, és több nyelven beszélt. Baba Jaimal Singh (1838-1903) tanítványa volt, egy egyszerű földművesé, aki csak a punjabi nyelvet ismerte. Sawan Singh angolul nem írt könyvet, de a nyugati tanítványai közül néhánynak írott hosszú, magyarázó levelei (melyek egyike itt is szerepel) különleges értékűek. 

Az "Ember, ismerd meg önmagad!" és az "Útmutatások az igazság keresői számára" című cikkek szerzője Sant Kirpal Singh Ji (1894-1974), az első "sant", aki személyesen látogatott Nyugatra. Három világ körüli utat tett, és nyugatiak ezreit avatta be. Kirpal Singh 1924-ben kapott beavatást Baba Sawan Singh Jitől, miután már hét éve belső, meditációs kapcsolatban volt Mesterével. Angol és punjabi prózában számos könyvet írt, valamint sok különösen szép lírai költeményt punjabi nyelven.

Sant Ajaib Singh Ji (1926-1997) ashramja a rajasthani sivatagban van, ahol nyugati tanítványai rendszeresen látogatták. A Shabd Yogába 1950-ben kapott részleges beavatást Baba Bishan Dastól, és Sant Kirpal Singh avatta be teljesen 1967-ben egyéves belső meditációs kapcsolat után. Számos könyve jelent meg angolul, és gyönyörű lírát írt punjabi nyelven. Két világ körüli utat és több rövidebb látogatást tett Nyugaton.

Tartalomjegyzék

Előszó

Kirpal Singh: Ember, Ismerd meg önmagad!

Ajaib Singh: A szeretet üzenete

Sawan Singh: A Mesterek tudománya

Kirpal Singh: Útmutatások az igazság keresői számára

Függelék

bottom of page