top of page

Augusztus 8-9.

"Apró dolgok" folytatása


Ha nagy emberek életrajzát olvassuk, sokat tanulhatunk belőle. Nézzük például Bonaparte Napóleont: a waterloo-i csata előtt éjjel egy órakor egy elemi iskola irataival foglalkozott. Látjátok, milyen higgadt volt? Néhány emberben van valami, ami naggyá teszi őket. A waterloo-i csata napján, reggel 8 órakor Napóleon a szállása körül sétálgatott. Odajött egy miniszter.

- Mit óhajt?

- Uram, a csata 9 órakor kezdődik!

- Igen, 9-kor, de most még csak 8 óra van.


Tehát egyszerre csak egy dologgal foglalkozzatok, teljes figyelemmel, odaadással és önállóan. Meglátjátok, sok gondtól megszabadultok.


Eljön hozzád valaki, hogy beszélgessen veled, de te csak egy kicsit foglalkozol vele, és nem figyelsz rá eléggé, azután jön egy másik ember, de őrá is alig figyelsz, azután jön a harmadik, a negyedik, és te ugyanúgy nem figyelsz rájuk. Az eredmény így az lesz, hogy mindannyian körülötted zsonganak, és nem hagynak békén addig, amíg meg nem hallgattad őket.


Tehát, bármilyen gondolat merül fel benned,

figyelj rá teljesen: végül, így vagy úgy, de dönts.

 

Mennyi problémád merül fel egy nap folyamán? Azt hiszem, nem egy vagy kettő! Sok probléma halmozottan jelentkezik. Néha erre gondolsz, néha arra - a megoldatlan dolgok így folyton csak kavarognak benned. Napóleon életéből azonban megtanulhatjuk:


Egyszerre csak egy dologgal foglalkozz.

(SS 73/2, 8. o.)


(Folytatás augusztus 24-én.)

bottom of page