top of page

December 5-6.

Felmerülhet a kérdés, miért fontos a napló vezetése.


Mert már az úton vagyunk.

Előttünk a cél.


Kérlek, soha ne légy öntelt. ...beosztásodtól függetlenül viseltess mélységes tisztelettel mindenki iránt, akár a saját körödben él, akár alacsonyabb rangú. Soha ne sértődj meg. Tudod, minden Isten kegyelmének köszönhető...

(SS 74/5, 11. o.)


Az alázat - mondja Lacordaire - nem abban áll, hogy elrejtjük tehetségünket vagy erényeinket, és rosszabbnak, közönségesebbnek hisszük magunkat, mint amilyenek vagyunk valójában, hanem hogy kristálytisztán tudatában vagyunk annak, mi az, ami hiányzik belőlünk. Magunkat nem felmagasztalni azért, amink van, tudva, hogy Isten adta azt nekünk minden ellenérték nélkül, és tudva azt, hogy Isten minden ajándékával együtt is végtelenül jelentéktelenek vagyunk.


Tehát, aki igazán alázatos, néha elfogadhatja mások dicséretét, de azt csendben Istennek adja át, és magának nem tart meg belőle semmit.

(WS, 346. o.)


Amikor az alázat fénye derül a lélekre, az önzés sötétsége eltűnik, és a lélek többé nem magáért él, hanem Istenért. Elveszti önmagát Istenben, és Istenné alakul át. Ez az alázat alkímiája.

(WS, 343-344. o.)

bottom of page