top of page

Február 22-23.

"Apró dolgok" folytatása


Bármit eszünk és iszunk, hatással van ránk. Ha egy kutyát vegetáriánus étrenden tartanánk, nagyon barátságos állat lenne belőle. Ha viszont folyton húst adunk neki, vonít és morog. Szigorúan vegetáriánus, satvikus étrenden kell élnünk tehát.


Az ételt azonban akkor is meg kell vizsgálni, ha megfelel a kívánalmaknak. Figyelnünk kell arra, milyen kézen keresztül jutott hozzánk, ki főzte, ki szolgálta fel, mert az étel közvetíti annak hatását is, aki készítette. Mindez kihat arra, aki az ételt elfogyasztja.


Ha az ételt becsületes úton teremtettük elő, és azok, akik készítették, közben Isten felé fordultak édes emlékezéssel és tiszta gondolatokkal, belső nyugalmat nyerünk.


Jó hatással lesz ránk, ha így készítjük az ételt, de van még valami, ami nem hagyható figyelmen kívül: ne egyetek többet, mint amire szükségetek van, mert csak a megemésztett étel ad erőt. Inkább eggyel kevesebb falatot vegyetek magatokhoz. Mohamed próféta idejében történt, hogy a próféta negyven követője mellé orvost hívott valaki, hogy kéznél legyen, ha baj történne. Az orvos fél évig maradt a társasággal, de senki nem betegedett meg. Ekkor Mohamed prófétához lépett, és így szólt: "Úgy látom, nincs rám szükség, mert a hat hónap alatt, mióta itt vagyok, nem betegedett meg senki." A próféta ezt válaszolta: "Igen, így van, mert eddig azt tették, amit parancsoltam nekik. Azt kívántam, hogy legyenek jók, gondolkodjanak tisztán, dolgozzanak keményen, és egyenek egy falattal kevesebbet, mint amennyire szükségük van, mert így nem lesznek betegek. Nos, valóban nincs rád szükség.

(SS, 73/2, 5. o.)


(Folytatás március 14-én.)

bottom of page