top of page

Július 23-24.

"Apró dolgok" folytatása


Továbbá: kritizálunk másokat. Önmagunkat kellene kritizálnunk úgy, mint ahogy másokkal tesszük. Ki-ki a saját dolgával foglalkozzon. Ha van barátotok, akit szerettek, négyszemközt mondhatjátok neki: "kérlek, ne tedd ezt". Mi egyebet tehetnénk? Ha valaki szíve mélyén nem érzi, hogy amit tesz, az rossz, nem fog ránk hallgatni. Az ember a saját feje után megy. Ha meggyőződött arról, hogy amit tesz, tényleg rossz, akkor hallgat ránk, egyébként nem. Tehát, ami szükséges: a VÁLTOZTATÁS. De nem mások megváltoztatása, hanem önmagunké. SAJÁT ÉNEDEN VÁLTOZTASS: így sok embert jobbá tehetsz a környezetedben. Az emberek aszerint ítélnek, amit látnak, nem aszerint, amit mondasz vagy prédikálsz nekik. A példa jobb, mint a tanács.


Látjátok, erre való a napló. Úgy vizsgáljátok magatokat, mint ahogyan másokat kritizálnátok. Jegyezzétek le a hibáitokat, és irtsátok ki őket. Ne mondogassátok: "bűnös vagyok, bűnös vagyok" - Isten úgyis tudja ezt. Ellenben, ha kigyomláljátok a rosszat, minden rendben lesz - ezért kell vezetnetek a naplót.


Ez az a hat dolog tehát, ami szellemi előrehaladásunk útjában áll. Van azonban néhány olyan tényező is, amely segít az úton. Mind a jót, mind a rosszat ismernünk kell. Ne feledjétek, az elme mindent beszennyez: egy vággyal teli gondolat tetőtől talpig beszennyezi az egész testet, de a jó gondolat, a szeretetteli gondolat ugyanúgy áthatja egész testedet.


Épp ezért ne engedjétek kiüresedni az elmét. Az üres elme a gonosz otthona. Foglald el munkával vagy Isten édes emlékezetével. Van valami, ami segít ebben: egyszerre mindig csak egy dologgal foglalkozzatok, és azt teljes figyelemmel végezzétek. Áll ott egy asztal, aminek sok fiókja van. Nyissátok ki az egyik fiókot, és alaposan vizsgáljátok meg, mi van benne, azután csukjátok be. Most nyissátok ki a következő fiókot, nézzétek át alaposan, majd a harmadik fiókot is nyissátok ki. Ezután nem fog két-három dolog egyszerre kavarogni a fejetekben.

(SS 73/2, 8. o.)


(Folytatás augusztus 8-án.)

bottom of page