top of page

Július 25-26.

A boldogságnak fájdalom az ára - mondják a szentek.


...A világon mindenért keményen meg kell dolgozni, még világi megélhetésünkért és kényelmünkért is. A szellemiség vagy meditáció Ösvénye azonban ennél is nehezebb, mert ezen az Ösvényen makacs ellenséggel kell... megküzdenünk, és ez a makacs ellenség az elménk. Ha csak egy lépést szeretnénk előrelépni az Ösvényen, meg kell küzdenünk vele. Nem fogja könnyen megadni magát...


Kedveseim, nemcsak beszélnünk kell erről. Szívünk roppant gyönge, és mi magunk váltunk tolvajokká, akik gyakorlatainkat megraboljuk. Sikert akarunk elérni, de csak beszélünk, és nem cselekszünk. Pedig keményen meg kell dolgoznunk azért, hogy haladást érjünk el.


...Az elme eléd toppan, mint egy oroszlán, és mindent megtesz azért, hogy ne léphess befelé. Csak azok ismerik fel ezt, akik az elmével küzdenek.

(SBM 87/3, 18-19. o.)


Egy satsangi életének különböznie kell a világi emberekétől... A mindenható Isten választott ki bennünket azért, hogy az Ő imádatát végezzük. A satsangikat Isten választotta ki, ők Isten eszközei, hogy példájukat látva mások is megtanulhassák Isten imádatát.


Ha javítunk jellemvonásainkon és végezzük a meditációt, annak illata kiárad otthonunkból; Isten imádatának óhaja hatni fog közvetlen környezetünkre, és szerteárad a világban.

(SBM 87/3, 6 o.)

bottom of page