top of page

Május 14-15.

"Apró dolgok" folytatása


A második dolog, ahogy mondtam nektek, az, hogy gazdagságunkra, műveltségünkre vagy magas társadalmi pozíciónkra hivatkozva gyűlölni kezdünk másokat. Azt hisszük, nem közénk valók, nem illenek társaságunkba. A szív gyűlölködése kihat az elmére.


A harmadik volt a megbocsátás és felejtés. Az emberek nem egyforma szellemi képességűek, mindenki saját gondolkodásának és fejlettségi szintjének megfelelően cselekszik. Udvariasan értessétek meg a másikkal a dolgokat, de amint ezt megtettétek, felejtsetek. Felejtsetek el mindent. Ha nem felejtetek, a gondolat - hogy "ezt tette, azt csinálta" - újra és újra előjön, mérgezi az elmét, és hatással van rátok.


A negyedik dolog a tisztaság: gondolatban, szóban és cselekedetben. Ha csak egyetlen tisztátalan gondolat felmerül benned, amikor másokra gondolsz, egész tested tetőtől talpig átitatódik méreggel.

Másoknak nincs tudomása erről, neked azonban igen. Néha az emberek azt mondják: "Semmit sem tudunk, egyszerűen csak élvezzük az életet", ilyesmikről beszélnek, tudjátok, tisztátalan gondolataik vannak. De ezek a dolgok hatnak rátok is. Ahogyan elmúlt alkalommal magyaráztam nektek: minden gondolatnak megvan a hatása.


Ahogyan vetettél, olyan a vetés: ha könnyelműen, az örömök kedvéért tetted - hatni fog.

(SS 73/2, 6-7. o.)


(Folytatás június 14-én.)

bottom of page