top of page

November 10.

Az elme nagyon különös.


Boldogan nekilát bármilyen külső munkának anélkül, hogy fáradtságot érezne, de abban a pillanatban, amint a gyakorlatokra fognád, és arra kéred, hogy üljön nyugodtan, azonnal menekülni igyekszik a legkülönbözőbb kifogások segítségével, mint például: szükség lenne pihenésre az egész napi fárasztó munka után... Akik panaszkodnak az alvás miatt, ...rendszerint fél szívvel, megszokásból ülnek le meditálni, vágyódás nélkül.

(FCSS, 102. o.)


Kezdetben kemény harcot kell folytatni azért, hogy a figyelmet a szemközpontba irányítsuk, és vannak, akik számára évek telhetnek el, amíg sikerül, ugyanakkor másoknál azonnal bekövetkezik. Amint tökéletesítettük a szemközpont elérését, a belső világra vetett pillantás érdekessé teszi tanulmányainkat. A gyermek rendszerint vonakodva megy iskolába, de az egyetemet már kényszeredetten hagyja el.

(SG, 210. o.)


A fizikai test számára lényeges, hogy a fáradalmakat kipihenje. Hatórai alvásra szükség van.

(FCSS, 93. o.)


Gondosan őrizd annak a szobának a szentségét, ahol meditálsz. Ha egy mód van rá, ne engedj belépni oda kívülállókat és fecsegőket.


A karma és az illúziók bonyodalmaival felhagyva, szeresd a Mester lábait. A Gurumukh Shabdjába vetett erős hittel a testet tekintsd valóban hamunak.

bottom of page