top of page

Október 30-31.

"Apró dolgok" folytatása


Utoljára essék még szó két-három olyan dologról, amelyek, úgy találtam, komolyabb segítséget jelentenek. Az egyik: a tisztaság áll legközelebb az istenihez. A test Isten temploma - tartsátok tisztán és rendesen. Nem azt akarom ezzel mondani, hogy drága ruhákban, gazdag selyemben járjatok, de tartsátok tisztán az öltözéketeket. Ez segít megtartani az egészséget is, és ha leültök meditálni, éberek maradtok. Akár meditáltok, akár bármilyen munkát végeztek, derűsek és frissek lesztek.


Ugyanakkor ne csak kívül, hanem belül is tartsátok meg a tisztaságot. A test Isten temploma. A templomok épületét, amelyeket az emberi test mintájára terveztek, tisztán és takarosan tartjuk, de kívül mégsem olyan tiszták, mint belül, mondom nektek. Ezt a testet azonban csak kívül tartjuk tisztán, belül nem: ez a baj. Több ezer dollárt költünk arra, hogy kívül tiszták és szépek legyünk, de törődünk-e a belső tisztasággal?


Az elme az, ami beszennyezi az egészet, ezt korábban már említettem. Bármilyen gondolat merül fel bennetek, annak színe, illata van, és kisugárzik másokra. Ha rossz szagú, szennyes ruha van egy szobában, a ruha szaga betölti az egész teret. Ha virágot teszünk a szobába, finom virágillat áraszt el mindent, ugye? Miért nem figyelünk erre...? Mert már annyira tele vagyunk hazugsággal és szennyel, hogy ha egy-két grammal több van belőle, mit számít az már? Ám azokra, akiknek a szíve tiszta, természetszerűleg hatnak még az apró, kicsiny dolgok is.


Uraljátok a kifelé ható képességeket. Nem az a rossz, ha látsz valamit, hanem az, ha rossznak látod. A szem a lélek tükre. Ha színes szemüveget veszel fel, az egész világot ebben a színben látod. Mosolyogj, és a világ veled együtt fog mosolyogni, de ha kínzol másokat, téged is kínozni fognak. Ha rosszat gondolsz másokról, ők is rosszat fognak gondolni rólad; a gondolatok nagyon erősek.

(SS 73/2, 10. o.)


(Folytatás november 15-én.)

bottom of page